Tviter ukinuo besplatne plave oznake i prestao sa obilježavanjem medija

Američka kompanija „Tviter“ ukinula je plave oznake koje su ranije služile da označavaju provjeren profil korisnika poput pape Franje, bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa i pjevača Džastina Bibera.

Vlasnik „Tvitera“ Ilon Mask ranije je obećao da će ukinuti, kako je opisao, „sistem gospodara i kmetova“, prenosi portal Dan.

On je, umjesto toga, ponudio da proda plavu oznaku svakom ko plati osam dolara mjesečno, čime je naglasio da će time „demokratizovati novinarstvo i ojačati glas naroda“.

Ranija uklanjanja oznaka, koje su uglavnom koristile slavne ličnosti, novinari i političari, prošla su neopaženo. Međutim, prethodnog dana uklonjene su oznake nekih poznatijih ličnosti, novinara i medijskih organizacija.

Vlasnik Tvitera Ilon Mask objavio je da lično plaća plavu oznaku glumcu Vilijamu Šatneru, košaršaku Lebronu Džejmsu i novinaru Stivenu Kingu.

Osim plave oznake, Tviter je prestao sa označavanjem medija, zbog kojeg su se mnogi mediji koji su prethodnih dana dobili tu oznaku povukli sa te društvene mreže. Iz Tvitera zasad nisu saopštili zbog čega su uklonili oznake, a stranici na kojoj je objašnjeno šta oznake znače više se ne može pristupiti.

Zbog oznake „medij koji finansira vlada“, sa Tvitera su se povukli američki NPR i kanadska televizija CBS, a povukao se i Švedski radio (Sveriges Radio) koji je dobio oznaku „medij koji se javno finansira“.

Nakon intervjua sa Ilonom Maskom, britanski javni servis BBC je, umjesto oznake „medij koji finansira vlada“ dobio oznaku „medij koji se javno finansira“, nakon čega nije prestao sa objavljivanjem sadržaja.

Foto: Shutterstock

NIKŠIĆ PROGNOZA