Turska: Speleolog izvučen iz pećine, sedam dana bio zarobljen 1.000 metara ispod ulaza

Spasioci su izvukli američkog speleologa iz pećine u Turskoj nakon što je proveo više od sedam dana zarobljen 1.000 metara ispod ulaza, saopštio je Savez speleologa Turske.

Timovi spasilaca došli su iz svih djelova Evrope u pećinu Morka u planinama Taurus na jugu Turske kako bi pomogli Marku Dikiju, iskusnom 40-godišnjem speleologu kojem je pozlilo 2. septembra i imao je krvarenje u stomaku.

On je bio na istraživačkom zadatku u trećoj po dubini pećini u Turskoj.

Diki je bio suviše slab da bi se sam popeo do izlaza, pa su ga spasioci izneli na nosilima, praveći česte pauze na privremenim kamp mjestima.

“Mark Diki je izvan pećine Morka”, navodi se u saopštenju Saveza speleologa Turske. “Osjeća se dobro i pružena mu je medicinska nega odmah na površini”, dodaje se.

Debi i Endi Diki, Markovi roditelji, zahvalili su se međunarodnoj speleološkoj zajednici, ljekarima i spasiocima, kao i turskoj vladi na pomoći u spasavanju sina.

“Činjenica da je naš sin, Mark Diki, izvađen iz pećine Morka u stabilnom stanju predstavlja nevjerovatno olakšanje i ispunjava nas radošću”, navodi se u saopštenju roditelja.

Amerikancu je pomoć prvo pružio mađarski ljekar u pećini 3. septembra. Potom su doktori i spasioci na smjenu brinuli o njemu. Uzrok Dikijevog lošeg zdravlja još nije poznat.

Najveći izazov za spasioce bile su strmi vertikalne djelovi pećine, kao i prolazak kroz blato i vodu sa niskom temperaturom. Tu je bio psihički element, zbog činjenice da je Diki ostao dugo u mračnoj pećini.

Oko 190 stručnjaka iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Poljske i Turske učestvovalo je u akciji spasavanja. Tu su bili i ljekari, bolničari i iskusni speleolozi. Četvoročlani timovi u kojima su bili ljekari i spasioci su se smjenjivali kako bi stalno neko bio uz Dikija.

Akcija spasavanja počela je u subotu pošto su doktori dali Dikiju infuziju i transfuziju, a potom utvrdili da bi on mogao da započne naporan uspon. Prije nego što je počela evakuacija, spasioci su prvo morali da prošire uske pećinske prolaze, da postave konopce pomoću kojih su podizali nosila i namjeste privremene kampove na putu do izlaza.

Diki je poznati u svjetskim speleološkim krugovima i sam je kao spasilac učestvovao brojnim međunarodnim ekspedicijama.

On je sa još nekoliko ljudi bio u ekspediciji mapiranja 1.276 metara duboke pećine Morka za potrebe Speleološkog društva Anadolije. Dikiju je pozlilo 2. Septembra, ali je tek sledećeg jutra o svom stanju obavijestio ljude na površini zemlje.

Turske vlasti su u četvrtak objavile video poruku na kojoj se vidi kako Diki stoji i kreće se. Na snimku Diki deluje oprezno i kaže da nije „izliječen iznutra“ i da mu je potrebna velika pomoć da izađe iz pećine.

Poslije njegovog spasavanja, šef turska agencije za katastrofe i vanredne situacije, Okaj Memis, rekao je na konferenciji za novinare da je Dikijevo zdravlje „veoma dobro“.

Evropska speleospasilačka organizacija saopštila je da će Diki biti prebačen u bolnicu poslije medicinske procene.

Navodi se da su mnogi spasioci ostali u pećini da uklone konopce i opremu za koja je korišćena tokom operacije.

Udruženje je izrazilo „ogromnu zahvalnost mnogim spasiocima iz sedam različitih zemalja koji su doprinijeli uspjehu ove operacije “.

foto: Europepan cave rescue association

NIKŠIĆ PROGNOZA