Turska osudila izraelsko bombardovanje bolnice u Pojasu Gaze

Ministarstvo spoljnih poslova Turske osudilo je jutros, kako je navelo, izraelsko bombardovanje u kojem oštećena bolnica tursko-palestinskog prijateljstva u Pojasu Gaze.

Na snimku objavljenom sinoć vidi se da je treći sprat bolnice dosta oštećen i da se odatle širi dim.

„Pošto su sve neophodne informacije, uključujući koordinate te institucije, koja je jedina bolnica za oboljele od raka, date unapred izraelskim vlastima, nema objašnjenja za takav napad“, piše u saopštenju, prenijeli su izraelski mediji.

„Opsada i ti, nehumani napadi čiji je cilj da liše palestinski narod u Gazi većine njihovih osnovnih prava jasno krši međunarodno pravo“, dodaje se u saopštenju i zaključuje da Izrael mora prestati s napadima na stanovnike Gaze.

Direktor bolnice dr Sobhi Skeik rekao je da su djelimično oštećene dvije sobe male bolnice i sistem za dovod kiseonika i snabdevanje vodom, te da je sreća što niko nije bio u njima u vrijeme napada.

On je rekao da nije bilo naredbe za evakuaciju prije udara, a da su u prethodnim danima desetine raketa ispaljene na područje oko bolnice.

U njoj je trenutno 100 do 150 pacijentaa, 200 zaposlenih i 100 raseljenih ljudi, prenio je AP.

Izrael je u ponedjeljak produbio vojne operacije u sjevernom delu Pojasa Gaze i zdravstveni radnici su izrazili bojazan jer se u vazdušnim udarima ciljaju područja blizu bolnica, gdje se sklonilo desetine hiljada Palestinaca uz hiljade ranjenih. Fokus napada je Gaza Siti, uključujući kopenene operacije sjeverno i južno od glavnog grada.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA