Tri novorođene bebe preminule zbog nestanka kiseonika u bolnici Al Šifa

Tri novorođene bebe umrle su u najvećoj bolnici u Gazi, koja je stavljena „van funkcije“ usljed intenzivnih borbi u toj oblasti, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi.

Doktor Munir Al Burš, predstavnik Ministarstva zdravlja rekao je za Si-En-En da su dvije bebe u bolnici Al Šifa umrle u noći sa petka na subotu nakon što je granata pala u blizini, isključivši generator koji je napajao inkubatore na odjeljenju neonatologije. Još jedna beba je preminula u toku dana.

„Ostale bebe iz inkubatora su noćas prebačene u drugi dio medicinskog kompleksa, nakon što je u neonatalnom odjeljenju nestalo zaliha kiseonika“, rekao je jutros visoki zdravstveni zvaničnik u Gazi Munir al Burš.

Al Burš je izjavio za Si-En-En da su bebe premještene u bolničke operacione sale, gdje još ima zaliha kiseonika.

„Kiseonik u odjeljenju za novorođenčad nestao je nakon što je generator oštećen usljed obližnjeg izraelskog napada, što je dovelo do smrti tri bebe u inkubatorima od petka uveče“, rekao je Al Burš.

Osoblje bolnice Al Šifa kaže da se nalaze pod opsadom izraelskih snaga i da ne mogu da napuste bolnicu, iako je portparol izraelske vojske Danijel Hagari to negirao.

Hagari je na brifingu za novinare u subotu uveče rekao da je bolničko osoblje zatražilo pomoć da se bebe u potpunosti premjeste iz Al Šife u bezbjedniju bolnicu i da će izraelska strana pružiti svu potrebnu pomoć u vezi sa tim.

Nije još jasno da li je vjerovatno da će do takvog transfera doći.

Foto: Ilustracija/elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA