Traži se ostavka britanskog ministra: Našalio se da ženi daje drogu za silovanje

Britanski ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli suočava se s pozivima da podnese ostavku nakon što se našalio da je ubacio drogu za silovanje u piće svoje supruge.

Kleverli se izvinio nakon svoje „ironične šale“ na prijemu u kancelariji premijera Rišija Sunaka, samo nekoliko sati nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo planove za suzbijanje „spajkinga“, odnosno ubacivanja droge za silovanje u piće, prenosi N1 Sarajevo.

Grupa za prava žena Faset sosajeti saopštila je da su njegove riječi „mučne“ i pozvala ministra da podnese ostavku. Dobrotvorna organizacija Vimins ejd, koja se bavi porodičnim nasiljem, rekla je da je od ključne važnosti da ministri ozbiljno shvate problem podmetanja takvih droga.

Kleverli je rekao gostima na događaju u Dauning stritu da „malo rohipnola u njenom piću svake večeri nije zapravo protivzakonito ako je samo malo“, objavio je list Sandej miror.

Kleverli se takođe šalio da je tajna dugog braka osigurati da vaša partnerka bude „neko ko je uvijek pod blagim sedativima tako da nikad ne može shvatiti da postoje bolji muškarci“. Ministar unutrašnjih poslova upoznao je svoju suprugu Suzi na univerzitetu i par ima dvoje djece.

Razgovori na prijemima u Dauning stritu obično se shvataju kao „neslužbeni“, ali Sandej miror je odlučio da prekrši tu konvenciju zbog ministrovog stava i teme.

Saveznici Kleverlija rekli su da su njegovi komentari izneseni u privatnom okruženju, ali on priznaje da su bili neprikladni. Kleverli je već opisao borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama kao „lični prioritet“, a ubacivanje droge nazvao je „perverznim“ zločinom.

„U onome što se oduvijek smatralo privatnim razgovorom, Džejms, ministar unutrašnjih poslova koji se bavi problemom spajkinga, napravio je nešto što je očito trebalo biti ironična šala – zbog čega se izvinjava“, rekao je portparol ministra unutrašnjih poslova.

„Bolesno je što ministar zadužen za zaštitu žena misli da je drogiranje žena smiješno“

Džemama Olčavski, izvršna direktorka Društva Faset, izjavila je da je bolesno što ministar zadužen za zaštitu žena misli da je nešto tako zastrašujuće kao što je drogiranje žena smiješno.

„Nije ni čudo da se žene ne osjećaju sigurno. Znamo da je šala izgovor pod kojim je dopušteno da mizoginija napreduje“, rekla je ona.

Olčavski je pitala i kako se ministru može vjerovati da će se ozbiljno pozabaviti nasiljem nad ženama i djevojčicama.

„Zaslužujemo bolje od naših zakonodavaca i Kleverli bi trebalo da podnese ostavku“, navela je ona.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA