Tramp se izjasnio da nije kriv u slučaju namještanja izbora u Džordžiji

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp izjasnio se da nije kriv za veliki slučaj miješanja u izbore okruga Fulton, navodi se u novom sudskom podnesku.

Tramp je trebalo da bude optužen u srijedu. Zakon Džordžije dozvoljava optuženima da se odreknu ličnog pojavljivanja i da se formalno izjasne o krivici putem sudskih podnesaka, piše CNN.

Ovo suđenje je četvrti put da se Tramp izjasnio da nije kriv po krivičnim optužbama otkako je napustio mjesto predsjednika SAD. U ovom slučaju, Tramp je optužen za reketiranje u svojim navodnim nastojanjima da poništi rezultate predsjedničkih izbora u Džordžiji 2020. godine.

Nekoliko saoptuženih bivšeg predsjednika takođe je odustalo od pojavljivanja pred sudom i izjasnilo se da nisu krivi, uključujući Sidni Pauela i Treviana Kutija. Okrivljeni koji se ne odreknu pojavljivanja će se pojaviti na sudu 6. septembra.

Iako nije određen službeni datum za odlazak Trampa na suđenje u Džordžiji, okružna tužiteljka okruga Fulton Fani Wilis, demokrata, zatražila je od sudije koji je nadgledao slučaj prošle nedjelje da zakaže suđenje za svih 19 optuženih za 23. oktobar ove godine.

Kao odgovor, Trampovi advokati su rekli da se protive predloženom datumu i da su sagledali vjerovatnoću da će pretpretresni sporovi odugovlačiti postupak.

Foto: EPA – EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA