Tramp o optužnici: Izgleda mi namješteno

Bivši američki predsjednik Donald Tramp, kandidat na republikanskim predizborima, kritikovao je „namještenu“ optužnicu koja ga tereti za pokušaj manipulacije predsjedničkim izborima 2020. u državi Džordžiji.

„Izgleda mi namješteno“, naveo je Tramp, koji je u kampanji za republikanske predizbore za ponovno osvajanje Bijele kuće 2024, u poruci objavljenoj na njegovoj društvenoj mreži Truthsocial.

„Zašto nisu podigli optužnicu prije 2,5 godine? Jer su to htjeli učiniti usred moje političke kampanje. Lov na vještice“ dodao je.

Velika porota u američkoj saveznoj državi Džordžiji podigla je optužnicu protiv Trampa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od demokrate Džozefa Bajdena na izborima 2020.

To je četvrta krivična prijava protiv 45. američkog predsjednika i druga koja ga tereti da je pokušao da promijeni rezultate glasanja 2020.

Optužbe, koje je podigla okružna tužiteljka okruga Fulton Feni V ilis, novi su u nizu pravnih problema za Trampa.

Tužioci su podigli 11 tačaka optužnice protiv Trampa i njegovih saradnika, uključujući falsifikovanje i reketiranje, koje se koriste protiv pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

Pored Trampa, optuženo je još 10 ljudi, uključujući Marka Meadowsa, bivšeg Trumpovog šefa kabineta, i advokate Rudyja Giulianija i Johna Eastmana.

Slučaj zbog kojeg su optuženi odnosi se na telefonski poziv 2. januara 2021. u kojem je Trump vršio pritisak na Brada Raffenspergera, najvišeg izbornog zvaničnika Georgije, da „pronađe“ dovoljno glasova da preokrene rezultat izbora u toj državi, gde je Tramp izgubio sa malom razlikom. Rafensperger je odbio da to učini. 

Foto: EPA – EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA