TikTok izazov doveo do promrzlina među mladima

Plastični hirurzi su sve više zabrinuti zbog novog TikTok izazova koji je doveo do više promrzlina među mladima, prenose mediji.

Skoro 70 ljudi, od kojih neki imaju i deset godina, prijavilo se u bolnicu Victoria Infirmary u Njukaslu, u Engleskoj, sa takvim povredama. Bilo je potrebno nekoliko plastičnih operacija da bi se spasila njihova oštećena koža.

Za porast ovih ranica, koje su prouzrokovane izlaganjem veoma niskim temperaturama, okrivljuje TikTok, gdje su mladi ljudi snimljeni kako prskaju dezodorans po koži iz blizine.

Pokazalo se da 15-sekundni nalet aerosola dezodoransa, koji se drži na udaljenosti od samo pet centimetara, smanjuje temperaturu kože za više od 60 stepeni Celzijusa, što je dovoljno da izazove ekstremne promrzline, piše „Daily Mail“.

„Uticaj društvenih medija na mlade ljude ne može se potcijeniti. Prije dvadeset godina opekotine od hladnoće bile su gotovo nezapamćene“, rekao je plastični hirurg dr Konor Barker.

On je istakao da bočice dezodoransa treba da imaju upozorenje da prskanje blizu kože može dovesti do ozbiljnih povreda.

„Postoje upozorenja za zapaljivost i udisanje rastvarača, ali ne i za izazivanje povreda kože“, dodaje dr Barker.

Desetogodišnja devojčica iz Hertfordšira završila je na plastičnoj operaciji prošle godine nakon što je prskala dezodorans na svoju kožu iz blizine, što je vidjela na pomenztoj društvenoj mreži. Hirurzi su kasnije upozorili da bi moglo da prođe i do dvije godine da njene povrede u potpunosti zarastu, prenosi Index.hr.

Doktor Mani Ragbir rekao je da je to „alarmantan problem koji pogađa decu i koji može da se spriječi, ali i da zahtijeva hitnu pažnju“.

foto:ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA