„Teško provjeriti ruske izvještaje o smrti Prigožina“

Evropska unija je saopštila da je „teško provjeriti“ izveštaje o tome da je šef Vagnera Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći u srijedu veče.

„Vidjeli smo izvještaj o avionskoj nesreći u kojoj je navodno poginuo Jevgenij Prigožin, šef grupe Vagner, zajedno sa članovima njegove pratnje i članovima posade“, rekao je Peter Stano, glavni portparol EU za spoljnu politiku i bezbjednost, na brifingu za novinare, prenosi CNN.

„Ali opet, kao i mnoge druge stvari u Rusiji, ovo je veoma teško provjeriti, a samim tim i komentarisati“, dodao je Stano.

Rekao je da su „negativne akcije“ Prigožina i grupe Vagner nadaleko poznate, ukazujući na njihovu umiješanost u rat u Ukrajini i njene operacije u afričkim zemljama.

„Gdje god su oni (Vagnerova grupa) bili prisutni, ostavili su trag kršenja ljudskih prava, međunarodnog humanitarnog prava. Mnogo je neodgovornosti, nejasna su pravila po kojima oni rade“, rekao je Stano.

Na buduće operacije grupe neće uticati samo „navodna Prigožinova smrt“, već i „događaji u junu“ kada je grupa odlučila da krene na Moskvu u kratkotrajnoj pobuni, dodao je.

Stano je rekao da iako se EU nada da će „negativan uticaj“ Vagnerovih operacija prestati, EU ima na umu da grupa plaćenika „nije povezana samo sa imenom njenog lidera“.

Foto: TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA