SZO: Visoki rizik od biološke opasnosti u Sudanu nakon zapljene laboratorije

Postoji “visoki rizik od biološke opasnosti” u Kartumu, glavnom gradu Sudana, nakon što je jedna od zaraćenih strana zaplijenila laboratoriju u kojoj se nalaze patogeni ospica, kolere te drugi opasni materijali, saopštila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Predstavnik SZO za Sudan Nima Saeed Abid, obraćajući se novinarima u Ženevi putem videolinka, rekao je da tehničari nijesu mogli pristupiti Nacionalnoj laboratoriji za javno zdravstvo kako bi osigurali materijale.

“Glavna nam je briga ta što nema laboratorijski tehničari nemaju pristupa laboratoriji kako bi osigurali biološki materijal i dostupne tvari”, rekao je.

Abid nije precizirao koja je od zaraćenih strana zauzela laboratoriju.

Sukobi u zemlji izbili su 15. aprila između sudanskih Oružanih snaga i paravojnih snaga Snaga za brzu potporu (RSF).

Prema podacima SZO, najmanje 459 ljudi je poginulo, a 4.072 povrijeđeno.

Abid je istakao da je riječ o premalom broju nastradalih, dodajući da je posljednjih dana lično vidio dva tijela na ulici.

Sukobi su paralizovali bolnice i druge bitne službe. Mnogi su ostali u domovima, uz sve manje zalihe hrane i vode.

SZO je izvijestio o 14 napada na zdravstvene ustanove od početka sukoba i premješta svoje osoblje na sigurno.

Abid je ispričao kako je u ponedjeljak prebačen iz Kartuma u Port Sudan kao dio velikog konvoja koji je 30 sati prelazio pustinju.

Zbog intenzivnih borbi Humanitarni kabinet Ujedinjenih naroda (OCHA) bio je prisiljen smanjiti neke od svojih aktivnosti u nekim područjima Sudana.

Najmanje pet humanitarnih radnika ubijeno je od izbijanja sukoba, a agencije UN-a koje su izgubile osoblje, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Svjetski program za hranu (WFP), obustavile su aktivnosti.

Regionalni direktor Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) za Afriku Patrick Youssef pozvao je druge zemlje da nastave s pritiskom na Sudan da pronađe “dugotrajno rješenje”, čak i nakon što stranci budu evakuisani iz zemlje.

Izvor: RSE

Foto: AP/Marwan Ali

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents