SZO: Katastrofalnu situaciju u Gazi je nemoguće popraviti

Šef Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da je gotovo nemoguće poboljšati „katastrofalnu“ zdravstvenu situaciju u Gazi čak i ako prođe hitna mjera SZO.

Mjera, koju podržavaju Avganistan, Katar, Jemen i Maroko, poziva na pristup Gazi za medicinsko osoblje i zalihe, kao i na SZO da dokumentuje nasilje nad zdravstvenim radnicima i pacijentima i obezbijedi sredstva za obnovu bolnica.

„Moram biti iskren prema vama: ti zadaci su gotovo nemogući u trenutnim okolnostima“, rekao je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Tedros je 34-članom komitetu u Ženevi rekao da su zdravstvene potrebe u Gazi eksplodirale i da se rizik od bolesti širi, dok je istovremeno zdravstveni sistem smanjen na trećinu svog kapaciteta u odnosu na predratno vrijeme.

Bolnice u Gazi su pod teškim vazdušnim napadima, a neke su opkoljene ili napadnute kao dio odgovora Izraela na napad Hamasa 7. oktobra.

Oni koji ostaju u bolnicama preplavljeni su brojem ljudi koji dolaze, a operacije se često operišu bez anestezije.

Baza podataka SZO pokazuje da je od 7. oktobra bilo 449 napada na zdravstvene ustanove na palestinskim teritorijama.

Tedros je upozorio da će bezbjednosna situacija otežati ispunjavanje zahtjeva komiteta i izrazio duboko žaljenje što Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija nije glasao za poziv na prekid vatre u Pojasu Gaze.

„Snabdijevanje zdravstvenih ustanova postalo je izuzetno teško i ozbiljno je ugroženo bezbjednosnom situacijom na terenu i neadekvatnim snabdijevanjem izvan Gaze“, rekao je Tedros.

Palestinski ministar zdravlja Mai al-Kaila je u obraćanju putem video linka govorio o hroničnoj nestašici lijekova. „Ne može se više naglasiti hitnost situacije“, rekla je ona.

Predstavnik SAD u komitetu najavio je da se neće protiviti tekstu predloga, što znači da bi se o njemu moglo glasati kasnije u nedelju. Izrael ga je kritikovao, rekavši da se premalo fokusira na ono što opisuje kao da Hamas koristi civile kao živi štit i postavlja komandne centre unutar bolnica.

„Ako će ovaj sastanak poslužiti bilo kojoj svrsi, to će biti da ohrabri Hamasove akcije“, rekao je izraelski ambasador Meirav Eilon Shahar.

Hitne sjednice SZO su rijetke i održavaju se tokom zdravstvenih kriza, uključujući pandemiju covid-19 2020. godine i epidemiju ebole 2015. u Africi.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA