Švedski muzičari traže zabranu učešća Izraela na Evroviziji

Više od 1.000 švedskih muzičara pozvalo je Evropsku radiodifuznu uniju (EBU) da isključi Izrael iz takmičenja za pjesmu Evrovizije zbog rata u Gazi.

U otvorenom pismu koje je u ponedjeljak objavio švedski list „Aftonbladet“, umjetnici iz zemlje domaćina Eurosonga, Švedske, naveli su kako očekuju da će organizator biti dosljedan u stavu prema zemljama koje „krše demokratske vrijednosti i ljudska prava“.

Pozivajući se na činjenicu da je Rusiji zabranjeno takmičenje 2022. godine zbog rata s Ukrajinom, više od 1.000 umjetnika potpisnika pisma naglasilo je da se isti princip mora primijeniti na Izrael, prenosi N1.

Kao odgovor na ranije pozive, EBU je objavio da Izrael neće biti isključen iz takmičenja, rekavši da želi da zadrži status takmičenja kao „apolitičnog događaja koji ujedinjuje publiku širom svijeta kroz muziku“.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, ubivši najmanje 26.637 Palestinaca i ranivši 65.387. Vjeruje se da je u napadu Hamasa ubijeno gotovo 1.200 Izraelaca.

Izraelska ofanziva ostavila je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljenim zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i ljekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema podacima UN-a.

Foto: Evrovizija

NIKŠIĆ PROGNOZA