Švedska istraživačka raketa pala u Norvešku

Istraživačka raketa koju je rano u ponedjeljak lansirala kompanija Swedish Space Corp (SSC) iz Svemirskog centra Esrange u sjevernoj Švedskoj pokvarila se i pala 15 kilometara unutar susjedne Norveške.

Raketa je dostigla visinu od 250 kilometara, gdje se u nultoj gravitaciji sprovode eksperimenti, saoštila je agencija.

“Sletjela je u planinama na 1.000 metara visine i deset kilometara daleko od najbližeg naselja”, rekao je u utorak Reutersu Philip Ohlsson, čelnik komunikacija u SSC-u.

Postoji procedura kad nešto krene krivo i obavještavamo švedsku i norvešku vladu, kao i druge aktere, rekao je.

SCC je saopštio da je raketa pronađena u utorak u “dobrom stanju” i da je helikopterom prevezena natrag u centar. U toku je istraga kako bi se došlo do tehničkih detalja i utvrdilo što je uzrokovalo neplaniranu putanju rakete, rekla je agencija.

Reakcija Norveške

Norveška je oštro reagovala na ovu vijest.

“Norveške vlasti shvataju vrlo ozbiljno bilo kakve neovlašćene aktivnosti na norveškoj strani granice”, rekla je portparolka ministarstva vanjskih poslova.

U slučaju bilo kakve povrede granice, odgovorni trebali bi odmah informisati odgovarajuće norveške vlasti, među koje spadaju ministarstvo vanjskih poslova, putem pravih kanala, kazala je.

Ministarstvo nije primilo nikakvo službeno obavještenje o incidentu od švedskih vlasti, dodala je.

Rad na norveškoj teritoriji kako bi se došlo do bilo kakve olupine takođe zahtijeva prethodnu saglasnost, rekla je portparolka.

Norveško ministarstvo vanjskih poslova reklo je da nije upoznato s tim je li prouzrokovana šteta na području gdje je raketa pala, dok je portparol SSC-a rekao da je raketa pala dalje od bilo kojeg naselja.

izvor:Al Jazeera Balkans

foto:pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA