Suđenje Trampu za držanje povjerljivih dokumenata zakazano za 14. avgust

Američki okružni sudija Ejlin Kenon odredila je za 14. avgust prvo suđenje na Floridi po federalnim optužbama protiv bivšeg predsjednika Donalda Trampa za namjerno zadržavanje povjerljivih državnih dokumenata i ometanje pravde, navodi se u današnjem sudskom nalogu.

Specijalni advokat Ministarstva pravde SAD u ovom slučaju Džek Smit obećao je brzo suđenje nakon optužnice od 37 tačaka, prenio je Rojters.

Međutim, stručnjaci za pravo navode da bi složenost rukovanja visoko povjerljivim dokazima, stepen do kojeg Trampov pravni tim osporava vladine pretpretresne predloge i način na koji sudija upravlja rasporedom, mogli bi da dovedu do suđenja koje je „sve samo ne brzo”.

Najnovija naredba uslijedila je nakon što je američki sudija u ponedjeljak naredio Trampovim braniocima da ne objave dokaze u slučaju povjerljivih dokumenata medijima ili javnosti, navodi se u sudskom podnesku.

Nalog američkog sudije za prekršaje Brusa Rajnharta takođe postavlja stroge uslove za Trampov pristup materijalima.

Tramp je prošlog utorka saslušan pred saveznim sudom u Majamiju, tokom kojeg se izjasnio da nije kriv za optužbe da je nezakonito držao dokumente nacionalne bezbjednosti, kada je napustio funkciju, i lagao zvaničnike, koji su pokušavali da ih povrate.

Izvor: Politika.rs

Foto: Tviter

NIKŠIĆ PROGNOZA