Šolc: Ne postoji veza između kandidature Turske za EU i članstva Švedske u NATO-u

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da ne postoji veza između pregovora Turske o članstvu u EU i ulaska Švedske u NATO, kao što je tvrdio turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

„To ne treba posmatrati kao povezanu temu“, izjavio je njemački kancelar na konferenciji u Berlinu, komentarišući promptno neočekivani uslov koji je nešto ranije u izjavi novinarima postavio turski predsjednik.

Šolc je ocijenio da „ništa ne stoji na putu Švedskoj da uđe u NATO“, što turski predsjednik mjesecima koči.

„Prvo otvorite put Turskoj da se pridruži Evropskoj uniji, a onda ćemo otvoriti put Švedskoj, baš kao što smo utrli put Finskoj“, rekao je Erdogan pred novinarima uoči otvaranja godišnjeg samita NATO-a u Viljnusu.

Olaf Šolc je rekao da vidi „pozitivnu poruku“ u izjavama turskog predsjednika, naime da je zeleno svjetlo za članstvo Švedske „zamislivo u bliskoj budućnosti“.

Pregovori između Turske i EU u zastoju su već nekoliko godina.

Turska je posljednja zemlja NATO-a, uz Mađarsku, koja se protivi ulasku Švedske, uprkos mjerama koje je ta skandinavska zemlja preduzela, uključujući reformu svog ustava i usvajanje novog zakona o borbi protiv terorizma. Erdogan kritikuje Švedsku zbog navodne popustljivosti prema kurdskim militantima koji su se sklonili na njeno tlo.

Turski pristupni pregovori počeli su 2005. kada je Erdogan prvi put bio premijer.

Odnosi između Ankare i država članica EU pokvarili su se prije nekoliko godina, posebno nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj 2016, ali od tada su se prilično popravili. EU zavisi o pomoći Ankare u prvom redu u pogledu migracija. 

Neočekivano promijenivši pristup, Erdogan je u ponedjeljak povezao turski pristanak za pristupanje Švedske u NATO s ulaskom Turske u EU.

Izvor: index.hr

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA