Smit: Ukrajina u julu neće dobiti poziv za stupanje u NATO

Ukrajina na sljedećem samitu Atlantskog saveza početkom jula u Vašingtonu neće dobiti poziv za pridruživanje NATO-u, izjavila je danas u Briselu američka ambasadorka pri NATO-u Džulijan Smit.

– Ne očekujem da će Alijansa pozvati Ukrajinu tokom samita 9-11. jula – rekla je Smit novinarima uoči sastanka ministara odbrane država NATO-a sjutra i u četvrtak u Briselu.

Po njenim riječima, samit u Vašingtonu trebalo bi da istakne da „Alijansa nastavlja da se približava Ukrajini“ i da preduzima „konkretne mjere“ za stupanje u NATO te zemlje koja ratuje s Rusijom.

Tokom prošlogodišnjeg samita u Viljnusu, zemlje NATO-a su ponovo potvrdile da Ukrajina namjerava da im se pridruži, ali nema termina za to.

– Veoma smo naporno radili od samita u Viljnusu prošle godine da bismo donijeli određeni broj mjera da bismo nastavili da pomažemo našim prijateljima u Ukrajini u neophodnim reformama“ prije buduće integracije u Atlantski savez – rekla je američka ambasadorka.

Sve zemlje članice NATO priznaju da članstvo Ukrajine u Alijansi nije moguće dok traje rat jer bi to bio sinonim za sukob NATO-a sa Rusijom pošto Član 5 Statuta Alijanse predviđa da je napad na jednu članicu napad na sve.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA