Skok indeksa na svjetskim tržištima

Cijene akcija na svjetskim berzama ove sedmice su snažno porasle jer inflatorni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i drugim zapadnim zemljama popuštaju, pa ulagači vjeruju da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen.

Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 1.9 odsto na 34.947 bodova, dok je S&P 500 ojačao 2.2 odsto na 4514 bodova, a Nasdaq indeks 2,4 odsto na 14.125 bodova, prenosi SEEbiz.

Većina tih dobitaka zahvaljuje se snažnom rastu cijena dionica u utorak, kada je objavljeno da je u SAD-u u oktobru stopa inflacije skliznula na 3,2 odsto, s 3,7 odsto u septembru. Popuštanje inflacije podržava tezu da Fed neće trebati dodatno da zaoštrava monetarnu politiku.

Uz to, niz posljednjih podataka pokazuje da ekonomija i dalje relativno stabilno raste, odnosno da je, uprkos oštrom povećanju kamata u posljednjih godinu i po, izbjegla recesiju. Od marta prošle godine Fed je povećao ključne kamatne stope 5,25 procentna boda kako bi suzbio inflaciju.

Međutim, na posljednje dvije sjednice čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene, pa ulagači vjeruju da je ciklus povećanja cijene novca završen, aiko iz Feda poručuju da je moguće dalje zaoštravanje monetarne politike.

Nakon snažnog skoka cijena dionica u utorak, u ostatku sedmice se trgovalo oprezno. Povišene kamatne stope smanjiće kreditiranje, a time i potrošnju, što će usporiti rast privrede i pritisnuti zarade kompanija. Stoga dio ulagača nije voljan dodatno da riskira, dok dio smatra da još ima prostora za rast tržišta i da je povoljna prilika za kupovinu dionica.

U narednom periodu kretanja na tržištu zavisiće uglavnom od špekulacija o tome kada bi Fed mogao da počne da smanjuje kamate. Na tržištu novca procjenjuje se da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti u maju iduće godine.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle, zahvaljujući popuštanju inflacije u eurozoni. Prema izvještaju Eurostata, u tom je bloku inflacija u oktobru iznosila 2,9 odsto, znatno manje u odnosu na septembarskih 4,3 odsto. Londonski FTSE indeks ojačao je prošle sedmice 1,95 odsto na 7504 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 4,5 odsto na 15.919 bodova, a pariski CAC 2,7 odsto na 7233 boda.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA