Singapur: Dozvola za posjedovanje vozila više od 100.000 dolara

Cijena certifikata da posjedujete veliki porodični automobil u Singapuru dostigla je rekordnih 106.619 dolara. Mala azijska država uvela je sistem desetogodišnjih dozvola na posjedovanje automobila 1990. godine kao mjeru za smanjivanje gužvi.

Građani Singapura koji žele da posjeduju automobil moraju da imaju dozvolu da bi mogli da ga kupe. Certifikati se prodaju na aukcijama svake dvije nedjelje, a vlasti kontrolišu broj dozvola koji se izdaje.

Sa porezima i uvoznim dažbinama, sistem je od Singapura napravio najskuplju državu na svijetu za kupovinu automobila, piše Bi-Bi-Si, prenosi RTS.

Primjera radi, novi standardni „tojota kamri hibrid“ košta oko 182.000 dolara (250.000 singapurskih dolara) kada se uračunaju troškovi certifikata i porezi.

Postoje različite vrste dozvola i to za manje automobile, motocikle i komercijalna vozila. Cijene su naročito skočile u periodu postpandemijskog oporavka, a od tada iz mjeseca u mjesec postižu nove rekorde.

Najmanja cijena za dozvolu na posljednjoj aukciji bila je 76.000 dolara, što je skoro tri puta više nego 2020. godine.

Takozvana „otvorena“ kategorija, koja podrazumijeva da ne postoje ograničenja na namjene za koju će vozilo biti korišćeno, košta više od 110.000 dolara.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA