Sijarto: Evropa potonula u „ratnu psihozu“

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto rekao je danas da je licemjeran i samodestruktivan stav EU da nisu uspostavljeni uslovi za mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije, prenose Nezavisne.

Sijarto je izrazio žaljenje što je Evropa „potonula u ratnu psihozu“, te pozvao na prekid vatre i pregovore.

On je rekao da je stav EU licjemeran kada poziva na hitan prekid vatre i mirovne pregovore kad god postoji oružani sukob negdje drugdje u svijetu, dok se to ne dešava u slučaju Ukrajine, ukazujući da je takav stav Unije štetan i neprihvatljiv.

On je istakao da će sutra uslovi biti lošiji nego danas jer će se broj poginulih u ratu dodatno povećati.

Sijarto je kritikovao prijedlog EU da se izdvoji do 20 milijardi evra za oružje za Ukrajinu u naredne četiri godine i taj stav protumačio kao uvjerenje Unije da će rat sigurno trajati još najmanje četiri godine.

On je ocijenio da je problematično to što Mađarska treba da doprinese sa 200 miliona evra u tom planu, iako ne može da pristupi fondovima EU.

Sijarto je ukazao da sukob u Ukrajini mora biti prekinut i osuđen, napominjući da je rat brutalan, da ljudi ginu i da je zemlja praktično svedena na ruševine.

On je istakao da se mora jasno reći ko je agresor, a ko žrtva u tom ratu.

Sijarto je naveo da svako ko pozove na mirovne pregovore za Ukrajinu bude proglašen „propagandistom Kremlja“, ruskim prijateljem ili špijunom.

Foto: Beta/AP

NIKŠIĆ PROGNOZA