Savjet Evrope u ponedjeljak razmatra zahtjev Kosova za članstvo

Zahtjev Kosova za prijem u Savjet Evrope biće na dnevnom redu vanredne sjednice Komiteta ministara zakazane za ponedjeljak, 24. aprila, javljaju prištinski mediji.

Vanredni sastanak Komiteta na nivou ambasadora sazvan je danas, na insistiranje pojedinih država zemalja velike petorke.

Razlog za žurbu oko zahtjeva Kosova za članstvo, prema medijima, vjerovatno je u tome što 24. aprila počinje zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), pa je cilj da se podstakne procedura kako bi se pitanje iznijelo pred poslanike koji potom odlučuju da li će zahtjev uputiti Komitetu ministara koji se sastaje u Rejkjaviku 16. i 17. maja.

Njemačka i Italija insistirale su da se pitanje prijema Kosova u Savjet Evrope okonča već ove nedjelje, ali je tim pritiscima uspio da se odupre islandski ambasador, predstavnik te zemlje u Komitetu ministara SE.

Nakon što ovi pritisci nisu prošli, stigle su najave iz diplomatskih izvora da će Brisel 2. maja biti domaćin sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, i da bi moglo doći do pozitivnog pomaka ka formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom prije nego što se pokrene tema prijema Kosova u SE.

Foto: Vlada CG

NIKŠIĆ PROGNOZA