Šalenberg: Vrijeme je da budemo hrabri po pitanju proširenja EU, ne možemo čekati

Ministar vanjskih poslova Austrije Aleksander Šalenberg istakao je geopolitičku potrebu proširenja EU na Zapadni Balkan, Ukrajinu i Moldaviju u intervjuu za Politikov podcast „EU povjerljivo“. Predložio je napuštanje binarnog razmišljanja o proširenju i postepenom uključivanju zemalja kandidata u određene oblasti politike i institucije.

Podcast je snimljen tokom godišnjeg Evropskog foruma Alpbach i objavljen u petak. Tokom intervjua, Šalemnerg je naglasio da je geopolitički lakmus test Evropske unije njeno susjedstvo.

„Jesmo li mi kao Evropska unija sposobni da izvozimo stabilnost ili želimo rizik od uvoza nestabilnosti i nesigurnosti? I ne govorim samo o Ukrajini i Moldaviji. Beč je u samom centru ovog kontinenta. Pet stotina kilometara južno od Beča imamo zapadni Balkan. Region koji nije predgrađe Evrope, to je dvorište Evrope. A naš je primarni zadatak da i ovaj region obezbijedimo“, rekao je ministar.

Rekao je da vjeruje da je sada vrijeme da budemo hrabri i da promijenimo pristup EU proširenju i da svaku od šest zemalja zapadnog Balkana, Ukrajinu i Moldaviju, jasno stavimo u porodicu EU.

Šalenberg je podsjetio da je prije dvadeset godina Zapadnom Balkanu u Solunu obećano da će postati punopravni članovi EU, prenosi Pobjeda.

„Dvadeset godina kasnije, ništa se nije pomjerilo. I moramo priznati da Rusija ima „spoiler kapacitet“, može vrlo lako da uzburka stvari. Naš zadatak je da pacifikujemo i stabilizujemo ovaj region. Obećali smo im punopravno članstvo, ali nismo postupili u skladu s tim“, rekao je on.

Ono što je sada potrebno, rekao je Šalenberg, je razumijevanje da proširenje nije birokratski ili zakonodavni poduhvat, dodajući da je srećan što mnoge zemlje to razumiju.

„Ne radi se o primjeni svakog zareza i stava acquis communitaire. Radi se o izvozu i očuvanju određenog modela života. Slobodnih, otvorenih i zapadnih demokratija“, rekao je Šalenberg.

Foto: Screenshot, YouTube

NIKŠIĆ PROGNOZA