SAD: Tinejdžeru doživotni zatvor zbog masovnog ubistva u školi

Učenik srednje škole koji je krajem 2021. ubio četvoro učenika u toj školi, nedaleko od Detroita u Mičigenu, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora bez prava na pomilovanje, javio je Glas Amerike (VOA).

Itan Krambli, koji je imao 15 godina kada je 30. novembra 2021. otvorio vatru iz poluatomatskog pištolja koji mu je otac kupio za Božić, ranio je šest učenika i jednog nastavnika.

„Moja djela su ono što sam izabrao da uradim. Nijesamo mogao da se zaustavim. Ja sam veoma loša osoba, radio sam užasne stvari“, rekao je pred izricanje presude Krambli, koji sada ima 17 godina.

On se izvinio i djelovalo je da je saglasan sa porodicama žrtava da je za njega najoštrija kazna adekvatna.

Ubica se izjasnio krivim po sve 24 optužbe za pucnjavu u srednjoj školi u Oksfordu 2021, uključujući za ubistvo prvog stepena i terorizam.

On je u dnevniku pisao o svojoj želji da gleda učenike kako pate i o vjerovatnoći da će život provesti u zatvoru. Uoči pucnjave snimio je video u kojem je izjavio šta će raditi narednog dana.

Krambli i njegovi roditelji sastali su se sa školskim zvaničnicima na dan pucnjave, nakon što je učitelj primjetio njegove nasilne crteže. Ali niko nije provjerio njegov ranac i da li u njemu ima oružja, te mu je dozvoljeno da ostane na nastavi.

Kao i njihov sin, Dženifer i Džejms Krambli su zatvoreni u okružnom zatvoru. Čekaju suđenje zbog optužbi za ubistvo iz nehata, optuženi da su oružje učinili dostupnim kod kuće i zanemarili mentalno zdravlje svog sina.

Oksfordski školski okrug unajmio je spoljnu grupu da sprovede nezavisnu istragu.

U izvještaju objavljenom u oktobru navodi se da su tragediji doprinijeli „pogrešni koraci na svakom nivou“, školskog odbora, administratora, osoblja.

Ponašanje Itana Kramblija na času, uključujući gledanje snimka pucnjave i municiju na telefonu, trebalo je da ga identifikuju kao „potencijalnu prijetnju nasiljem“, navodi se u izvještaju.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents