SAD, EU i više od 40 država osudile rusko sazivanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN-a

Evropska unija (EU), SAD, te više od 40 država među kojima Crna Gora i Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija, osudile su rusko sazivanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN-a kako bi se osudilo davanje oružja Ukrajini, prenijela je Delegacija EU pri UN.

Srbija se nije pridružila ovoj izjavi kojom se osuđuje rusko sazivanje sjednice 22. januara. Izjavu je objavio stalni predstavnik Ukrajine pri UN-u Sergej Kislits.

„Naglašavamo licemjerje Ruske Federacije u sazivanju još jednog sastanka Savjeta bezbjednosti UN-a zbog kritike zakonitog prenosa oružja Ukrajini, koji se vrši u podršci inherentnom pravu Ukrajine na samoodbranu, kako je reflektovano u Članu 51 Povelje UN-a. Današnji sastanak predstavlja još jedan pokušaj Ruske Federacije da odvrati pažnju od svog rata agresije protiv Ukrajine i intenzivirane kampanje sistemskih vazdušnih udara koji ubijaju civile i uništavaju ključnu infrastrukturu“, stoji u izjavi.

Ponovili su odlučnu osudu agresije Ruske Federacije protiv Ukrajine, što predstavlja očito kršenje Povelje UN-a, te podsjetili da „dok se Ukrajina trudi da odbrani svoje civilno stanovništvo, Ruska Federacija ubija ukrajinski narod oružjem nabavljenim iz drugih zemalja“.

„Osuđujemo nastavak vojne podrške ratu agresije Rusije, uključujući ono iz Irana, Bjelorusije i DNRK, i nastavljamo apelovati na sve zemlje da ne pružaju oružje i vojnu opremu, uključujući rakete i bespilotne letjelice ili drugu podršku ruskom ratu agresije“, dodaje se u izjavi.

Naveli su da to uključuje i kršenja embarga UN-a na oružje za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (DNRK), donesenog kroz niz rezolucija.

„Pozivamo DNRK i Rusiju da se pridržavaju tih rezolucija i izražavamo zabrinutost da korištenje balističkih raketa iz DNRK pruža DNRK dragocjene uvide u tehničke sposobnosti svojeg oružja“, naveli su.

U izjavi je konstatovano da „postoje jasni dokazi o nezakonitim transferima naoružanih iranskih bespilotnih letjelica Ruskoj Federaciji dok su bila na snazi ograničenja koja zabranjuju takve transfere prema rezoluciji UN-a 2231.“

„Rusija je ponovo koristila ove bespilotne letjelice u napadima na ključnu infrastrukturu, uključujući silose za žitarice, energetske objekte i stambene zgrade u Ukrajini“, stoji u izjavi.

U izjavi su sve članice UN, uključujući Rusiju, pozvane da u potpunosti implementiraju relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti.

„Moramo osigurati odgovornost za teška kršenja međunarodnog prava počinjena na teritoriju Ukrajine i osigurati pravdu za sve žrtve te spriječiti buduće zločine. Pozivamo Rusku Federaciju da zaustavi svoj rat agresije i odmah povuče svoje trupe s teritorija Ukrajine unutar međunarodno priznatih granica“, zaključuje se u zajedničkoj izjavi.

Izjavi su se pridružile: Albanija, Australija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Italija, Japan, Latvija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Maršalova ostrva, Monako, Crna Gora, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugal, Republika Moldavija, Republika Koreja, Rumunija, San Marino, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Foto: RSE

NIKŠIĆ PROGNOZA