SAD: Dječak preživio pad sa gotovo 30 metara

Trinaestogodišnji dječak je preživio pad sa skoro 30 metara visine, kada se okliznuo u Velikom kanjonu u Arizoni.

Spasilačkim ekipama je trebalo dva sata da izvuku Vajata Kaufmana na sigurno u utorak, nakon što je pao sa platforme na sjevernom obodu popularnog turističkog mjesta.

On je sa teškim povredama prebačen u bolnicu, ali je otpušten, piše BBC.

Vajat je lokalnoj televizijskoj stanici rekao da je pao dok se sklanjao sa puta, kako bi ljudi mogli da fotografišu.

Rekao je da je čučao i jednom rukom se držao za kamen kada je izgubio stisak i počeo da pada.

„Nakon pada, ne sjećam se ničega posle toga. Sjećam se samo da sam se donekle probudio i bio u zadnjem dijelu kola hitne pomoći i helikoptera, ušao u avion i stigao ovde“, rekao je on za televiziju KPNX dok je bio u bolnici.

Među njegovim povredama je devet polomljenih pršljenova, puknuće slezine, slomljena šaka i kolabirano plućno krilo.

U akciji spasavanja je učestvovalo više desetina radnika Hitne pomoći. Vajata je na sigurno izvukao tim iz Nacionalnog parka Veliki kanjon, koji se spustio niz liticu nakon što su shvatili da spasavanje helikopterom neće biti moguće zbog terena.

„Izuzetno smo zahvalni svima. Imamo sreće što dovodimo naše dijete kući u kolima na prednjem sjedištu umjesto u sanduku“, rekao je Vajatov otac Brajan, koji je bio kod kuće u Sjevernoj Dakoti u vrijeme nesreće.

Vajat je bio na Velikom kanjonu na putovanju sa drugim članovima svoje porodice, koji su rekli da namjeravaju da krenu kući kako bi zaboravili nemili događaj.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA