Ruski guverner: U ukrajinskom granatiranju sedam osoba povrijeđeno

Sedmoro civila, uključujući jedno dijete, povrijeđeno je tokom noći u ukrajinskom granatiranju gradskog područja Valujki u ruskoj Belgorodskoj oblasti na granici s Ukrajinom, rekao je danas pokrajinski guverner.

Pet višespratnih zgrada i četiri kuće oštećene su, a jedna se zgrada zapalila, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na komunikacijskoj platformi Telegram. 

Roman Starovojt, guverner Kurske oblasti, koja je sjeverno od Belgoroda te takođe graniči s Ukrajinom, zasebno je rekao da su ukrajinske snage tamo granatirale dva sela. Nije bilo žrtava, prema preliminarnim informacijama. Reuters nije mogao nezavisno potvrditi izvještaje.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili teritorija pod ruskom kontrolom u Ukrajini. Obje strane demantuju da gađaju civile u gotovo 16 mjeseci dugom ratu koji je Rusija započela protiv susjedne zemlje.

Eksplozije i napadi na ruske pogranične pokrajine događaju se gotovo svakodnevno u posljednjih nekoliko mjeseci, a ruski zvaničnici za njih optužuju ili ukrajinske snage ili proruske sabotere.

Izvor: index.hr

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA