Republikanski rivali krive Trampa za loše rezultate na izborima 

Rivali Donalda Trampa za republikansku predsjedničku nominaciju pokušali su u srijedu da ga povežu sa razočaravajućim rezultatom stranke na nizu lokalnih izbora dan ranije, dok se spremaju za treću republikansku debatu.

Trampovi rivali iskoristili su niz poraza Republikanske partije na izborima po državama u utorak uveče kako bi dokazali da je stranci potrebno novo rukovodstvo – dok su neki direktno krivili Trampa za loše rezultate.

Tramp koji je favorit u trci za nominaciju neće učestvovati na debati u Majamiju, kao što nije učestvovao ni u prve dvije. Umjesto toga govoriće na mitingu koji će biti održan blizu Majamija.

Na debati bi mogla da dominira sve intenzivnije rivalstvo guvernera Floride Rona Desantisa i bivše guvernerke Južne Karoline Niki Hejli dok nastoje da se predstave kao najbolja alternativa Trampu.

Hejli (51) zauzima treće mjesto u anketama, ali se približava Desantisu koji na drugom mjestu, daleko iza Trampa.

Kako je do prvog stranačkog glasanja za predsjedničku nominaciju u Ajovi ostalo nešto više od dva mjeseca, Trampovim rivalima ponestaje vremena da ga zaustave da ponovo bude predsjednički kandidat na izborima u novembru sljedeće godine.

U utorak su demokrate i zagovornici prava na abortus zabilježili niz izbornih pobjeda, uključujući u Kentakiju, Ohaju i Virdžiniji.

U Kentakiju je republikanac koga je Tramp podržao ubjedljivo izgubio na izborima za guvernera, za koje su mnogi predviđali da će biti tijesna trka.

Štab Desantisa, koji je Trampa okrivio i za razočaravajuće rezultate na prošlogodišnjim izborima za Kongres, saopštio je da ishod glasanja u utorak pokazuju da „zašto je republikancima potreban pobjednik“.

Hejli je poslala sličnu poruku navodeći da su obrazac ponovio nakon što su „republikanci pretrpjeli velike gubitke“ na izborima 2022.

Bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi, koji će takođe učestvovati u debati, bio je otvoreniji u kritikama i Trampa nazvao „izbornim otrovom“ Republikanske partije.

Odbrana prava na abortus

S druge, podrška birača pravu na abortus u Ohaju, Virdžiniji i drugdje dala je demokratama nadu da će to pitanje moći da im pomogne na izborima sljedeće godine.

U Ohaju, koji inače naginje republikancima, glasači su na referendumu značajnom većinom odobrili amandman na ustav te savezne države kako bi se zaštitio pristup uslugama abortusa, što je ponudilo jasnu predstavu značaja tog pitanja više od godinu dana nakon što je Vrhovni sud SAD ukinuo ustavnu garanciju na abortus.

Demokrate su takođe iskoristile to pitanje u Virdžiniji, pokušavajući da ponovo preuzmu kontrolu nad tamošnjim parlamentom, kao i u Kentakiju, dajući demokratskom guverneru Endiju Beširu drugi mandat nakon što je pravo na abortus imalo centralno mjesto u njegovoj kampanji, u inače tradicionalno republikanskoj državi.

Pitanje abortusa će biti na referendumu u nekoliko država sljedeće godine, između ostalog Arizoni i Nevadi, koje imaju ključne uloge u trci za Bijelu kuću.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA