Razmjena zatvorenika Irana i SAD trajaće do dva mjeseca

Proces puštanja na slobodu američkih zatvorenika u Iranu trajaće do dva mjeseca, rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani.

„Nadležni organi su objavili određeni vremenski okvir i biće potrebno najviše dva mjeseca da se ovaj proces završi“, rekao je Kanaani, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Teheran i Vašington postigli su ranije sporazum prema kojem će pet američkih državljana, koji su u zatvoru u Iranu, biti pušteno na slobodu, dok će šest milijardi dolara iranske imovine zamrznute u Južnoj Koreji biti oslobođeno.

Iranska imovina koja je bila zamrznuta u Južnoj Koreji prebačena je prošle nedjelje u Centralnu banku Švajcarske radi razmjene i transfera u Iran.

Vašington će, takođe, osloboditi neke Irance iz američkih zatvora, objavili su irački zvaničnici.

Američki zatvorenici izvedeni su iz iranskog zatvora „usred izvještaja o razmjeni zatvorenika“.

Iran je dozvolio četvorici pritvorenih američkih državljana da se presele u kućni pritvor iz teheranskog zatvora Evin, dok je peti već bio u kućnom pritvoru.

Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće potvrdio je oslobađanje američkih državljana Siamaka Namazija, Morada Tahbaza, Emada Sharqija i još dvojice Amerikanaca koji žele da ostanu anonimni.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA