„Putin želi da osvoji Evropu, platiće se velika cijena“

Poljski predsjednik Andžej Duda optužio je svog ruskog kolegu Vladimira Putina da nastoji da osvoji Evropu i insistira na tome da Rusija mora biti zaustavljena u Ukrajini, gde su ljudski životi „jeftini”.

U intervjuu za „Vašington post”, od poljskog lidera je zatraženo da odgovori američkim konzervativcima koji se protive slanju dodatne vojne i finansijske pomoći Ukrajini.

„Vrlo je jednostavno. Trenutno se ruski imperijalizam može jeftino zaustaviti, jer američki vojnici ne umiru. Ukoliko se ‘ruska agresija’ sada ne zaustavi, biće plaćena veoma visoka cijena”, dodao je poljski predsjednik.

Prema njegovim riječima, Putin nastoji da obnovi „carističku teritoriju“. 

„Zapad treba da zaustavi Rusiju sada, prije nego što američki vojnici budu morali da proliju svoju krv i izgube svoje živote u Evropi da bi vratili mir i slobodu u svijetu“, naveo je Duda. 

Duda je predložio prijem Ukrajine u NATO kao najbolji način da se osujeti Kremlj. On je priznao da je razočaran što Kijev nije dobio zvaničan poziv da se pridruži tom bloku koji predvode SAD tokom prošlomesečnog samita NATO-a u Litvaniji.

Takođe je rekao da planira da podstakne Bajdenovu administraciju da obezbijedi da Kijev dobije poziv sljedeće godine.

Foto: Guliver

NIKŠIĆ PROGNOZA