Putin: Zapad u Ukrajini započeo rat do istrebljenja

Dok neke zemlje propagiraju svoje isključive stavove, nastavljaju politiku kolonijalizma i imperijalizma, što je dovelo do situacije u Ukrajini, države BRIKS su protiv hegemonije i politike neokolonijalizma, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je, obraćajući se video-linkom na sesiji samita BRIKS u Johanesburgu, istakao da se taj savez na globalnoj areni plasirao kao autoritetna struktura čiji uticaj se na globalnoj areni povećava.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Putin je poručio da je „najprije uz podršku Zapada“ organizovan državni udar u toj zemlji, a onda je protiv ljudi koji to nijesu podržali pokrenut žestok rat do istrebljenja koji je trajao osam godina.

Mi smo odlučili da podržimo one koji se bore za svoju tradiciju, kulturu, jezik i budućnost. Naše djelovanje u Ukrajini motivisano je jedino željom da se prekine rat do istrebljenja koji je Zapad započeo, rekao je Putin.

Putin je istakao da su akcije Rusije u Ukrajini bile produktivne u jednom, stavile su tačku na rat kijevskog režima, kojeg podržava Zapad, protiv civila.

On je zahvalio kolegama iz BRIKS koje pokušavaju da pomognu u rješavanju konflikta u Ukrajini.

Govoreći o ulozi BRIKS u međunarodnom monetarnom i finansijskom sistemu, Putin je pozvao zemlje članice da prošire obračune u nacionalnim valutama i međubankarsku saradnju.

Doprinijećemo daljoj sveobuhvatnoj primeni strategije ekonomskog partnerstva BRIKS do 2025. godine i razvoju novih dugoročnih smjernica za saradnju, rekao je Putin, koji je naveo da su se u protekloj deceniji investicije zemalja BRIKS u globalnu ekonomiju udvostručile, a njihov kombinovani izvoz dostigao je 20 odsto ukupnog svjetskog izvoza.

Predsjednik Rusije je pozvao zemlje članice da sarađuju u oblasti naučnih istraživanja, navodeći da je Rusija spremna da podijeli tehnologiju koju ima.

Pozdravljamo jačanje interakcije petorke u oblasti globalnih inovacija, rekao je Putin i pozvao specijalne fondove da formiraju mrežu istraživačke strukture kojom će zemlje BRIKS moći da dijele svoja dostignuća.

Putin je pozvao zemlje petorke da učestvuju u Međunarodnom kulturnom forumu koji treba da bude održan u novembru u Sankt Peterburgu.

Sljedeći samit BRIKS biće održan u oktobru u Kazanju, a konkretni datumi će biti dogovoreni, rekao je Putin.

Članice BRIKS su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Foto: Beta

NIKŠIĆ PROGNOZA