Pronađena olupina broda potopljenog u Drugom svjetskom ratu

Australijski ministar odbrane Ričard Marles izjavio je danas da je olupina japanskog trgovačkog broda, potopljenog u Drugom svjetskom ratu sa 864 australijska vojnika, pronađena u Južnom kineskom moru, čime je okončano tragično poglavlje u istorije zemlje.

Marles je rekao da je „SS Montevideo Maru“, neobilježeni transportni brod za ratne zarobljenike, koji je nestao kada je potopljen kod obala Filipina u julu 1942. godine, pronađen sjeverozapadno od ostrva Luzon.

Brod je torpedovala američka podmornica na putu od današnje Papue Nove Gvineje prema kineskom Hajnanu, ne znajući za ratne zarobljenike na brodu. Smatra se da je ovo najveća australijska pomorska katastrofa.

Otkriće dolazi uoči komemoracije 25. aprila za Dan Anzaka, velikog dana sjećanja u Australiji i Novom Zelandu na njihove vojnike poginule u svim vojnim sukobima.

„Ovim se privodi kraju jedno od najtragičnijih poglavlja u pomorskoj istoriji Australije“, rekao je Marles u video poruci.

Potragu za olupinom, pronađenom na dubini većoj od 4.000 metara, vodili su stručnjaci za neprofitnu pomorsku arheologiju i istraživanje dubokog mora, uz podršku Ministarstva odbrane Australije, saopštila je Vlada.

Smatra se da je više od 1.000 muškaraca – ratnih zarobljenika i civila iz nekoliko zemalja – poginulo u ovoj tragediji.

Izvor: Agencije

Foto: Ilustracija/Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA