Proljećno zasijedanje PSSE, među važnim tačkama – zahtjev Kosova za članstvo

Rasprava o zahtjevu Kosova za članstvo u Savjetu Evrope i glasanje o nacrtu mišljenja biće među najvažnijim tačkama proljećnog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) koje danas počinje u Strazburu i trajaće do 19. aprila.

Politički komitet PSSE usvojio je 27. marta nacrt Mišljenja o zahtjevu Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, o kojem će se to tijelo sutra, 16. aprila, izjašnjavati na plenarnoj sjednici.

Od drugih tema, tokom zasijedanja PSSE će biti održana zajednička debata o „smrti Alekseja Navaljnog i potrebi suprotstavljanja totalitarnom režimu Vladimira Putina i njegovom ratu protiv demokratije“, uz intervenciju Julije Navaljne, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će tema biti i „proizvoljno pritvaranje Vladimira Kara-Murze i sistematski progon antiratnih demonstranata u Rusiji i Bjelorusiji“.

PSSE će raspravljati o podršci obnovi Ukrajine, uključujući predlog da se zamrznuta ruska državna imovina koristi u tu svrhu, uz učešće predsjednika ukrajinske Vrhovne rade (parlamenta) Ruslana Stefančuka.

Zatražena je hitna debata u vezi sa „nacrtom Okvirne konvencije o vještačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava“. Biće i debata o „ulozi Savjeta Evrope u sprječavanju humanitarne katastrofe u Gazi“.

PSSE će razgovarati i o zaštiti djece od nasilja na internetu i održati zajedničku debatu o odnosu većine i opozicije u demokratskoj državi i o dobroj praksi na referendumima.

Skupština Savjeta Evrope će raspravljati o poštovanju obaveza Albanije sa predlogom da se prekine potpuni nadzor te države članice, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da će dnevni red biti utvrđen prvog dana zasijedanja.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA