Prodaja piva u Njemačkoj ponovo u padu

Prodaja njemačkih pivara i distributera nastavila je dugoročni nizlazni trend u prvih šest mjeseci ove godine poslje blagog rasta 2022. godine zahvaljujući ukidanju većine restrikcija vezanih za kovid, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Prodaja je pala na 4,2 milijardi litara u periodu od januara do juna, što je 2,9 odsto manje nego godinu dana ranije, saopštila je Savezna kancelarija za statistiku. Ta cifra uključuje domaću prodaju i izvoz njemačkog piva, kao i piva uvezenog iz drugih evropskih zemalja za prodaju u Njemačkoj. Ne uključuje pivo bez alkohola i pivo uvezeno iz zemalja van EU.

Prodaja unutar Njemačke, koja predstavlja 82 odsto ukupne prodaje, pala je 3,5 odsto na 3,4 milijardi litara. Izvoz je samo neznatno pao, njemačke pivare izvezle su 404 miliona litara piva drugim zemljama EU, što je pad od 0,4 odsto, i 347,9 miliona litara zemljama van EU, što je 0,2 odsto manje nego prethodne godine.

Njemačke pivare bore se sa dugoročnim silaznim trendom podstaknutim zabrinutošću za zdravlje i drugim faktorima, iako je prošle godine zabilježen mali oporavak kada su restorani i barovi ponovo bili otvoreni poslije dugih zaključavanja u 2020. i 2021. godini.

Ukupna cifra za prvu polovinu godine je 12,2 odsto niža nego prije deset godina, pokazuju podaci.

Njemačko udruženje pivara(DBB) pripisuje posljednji pad prodaje hladnom vremenu proljetos i potrošačima koji nerado troše zbog uporno visoke inflacije.

Ova godina se pokazuje kao još jedna izrazito zahtjevna godina za pivare, većina od kojih su male i srednje veličine pošto se suočavaju sa eksplozijom cijena od početka pandemije, i mogu da prenesu samo mali dio tih povećanja u obliku viših cijena, rekao je direktor grupe Holger Ajhle u saopštenju.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA