Preminuo američki pjevač Džimi Bafet

Džimi Bafet, američki pjevač čije su kantri pjesme slavile njegov opušteni način života, inspirirale legije odanih obožavatelja i stvorile unosno poslovno carstvo, preminuo je u 76. godini.

„Džimi je mirno preminuo u noći 1. septembra okružen porodicom, prijateljima, muzikom i psima“, navodi se u saopštenju objavljenom na njegovoj web stranici.

„Živio je svoj život kao pjesmu do posljednjeg daha i mnogima će nedostajati preko svake mjere“, navodi se u saopštenju. Nije objavljen uzrok smrti.

Pjevač i tekstopisac je nakratko hospitalizovan u maju nakon putovanja na Bahame.

„Morao sam svratiti u Boston na pregled, ali sam se vratio u bolnicu kako bih riješio neka pitanja koja su zahtijevala hitnu pažnju”, rekao je svojim pratiocima u objavi na društvenim mrežama.

Bafet je dan kasnije objavio da se ubrzo vratio kući iz bolnice i zahvalio svojim pratiocima na „izlivu podrške i lijepih želja“. Nije ispričao šta ga muči, ali je rekao da će po povratku kući iz bolnice ići na „pecanje sa starim prijateljima, zajedno s veslanjem i jedrenjem i vratiti se u dobro stanje“.

Bafet je odrastao u lučkom gradu Mobileu u Alabami. Preselio se u Key West na Floridi, gdje je pronašao svoj glas, piše na njegovoj web stranici.

Kantautor je uglavnom ignorisao trendove pop muzike i nikada nije bio hitmejker ili MTV miljenik. „Margaritaville“ iz 1977. bila je njegova jedina pjesma koja je dospjela na listu Top 10 najslušanijih.

Ipak izgradio je ogroman kult obožavatelja, od milja poznatih kao „Parrotheads“, koji su prihvatili njegovu viziju života provedenog u japankama, punim plaža, čamaca i pića.

Kasnije u karijeri, svoju je trajnu popularnost pretvorio u bestseler knjige, brodvejski mjuzikl i niz ležernih restorana, odmarališta i drugih poduhvata.

Foto: Screenshot/Youtube

NIKŠIĆ PROGNOZA