Prekid vatre između Izraela i Islamskog džihada stupio na snagu 

Izrael i Islamski džihad u pojasu Gaze pristali su kasno sinoć na prekid vatre kojim je okončano pet dana žestokih sukoba.

U pojasu Gaze ubijena su od utorka 33 Palestinca, uključujući najmanje 13 civila, dok je dvoje ljudi ubijeno raketnom vatrom u Izraelu.

Prekid vatre dogovoren je zahvaljujući posredovanju Egipta, stupio je na snagu nešto poslije 22 sata po lokalnom vremenu.

Iz pojasa Gaze su ispaljene desetine raketa i izraelski borbeni avioni su odgovorili nekoliko minuta prije i poslije predviđenog roka, pa je izgledalo kao da se sukob nastavlja.

Potom je nastupilo zatišje i stanovnici u pojasu Gaze su izašli na ulice koje su bile puste u proteklih nekoliko dana, navodi Frans pres.

Izrael nije objavio nikakvo saopštenje kojim bi se zvanično potvrdio dogovor o prekidu vatre poslije najžešćeg nasilja između Islamskog džihada i izraelske vojske od avgusta prošle godine.

Sukob je počeo u utorak izraelskim napadima iz vazduha u kojem su ubijena tri komandira Islamskog džihada organizacije koju Izrael, SAD i EU smatraju terorističkom.

Vođa političkog krila Islamskog džihada Muhamed al-Hindi je potvrdio da je postignut dogovor i zahvalio Egiptu.

On je rekao da dogovorom predviđeno da Izrael zaustavi ciljana ubistva pripadnika Islamskog džihada.

U izraelskim napadima ubijeno je šest komandira islamskog džihada, te borci tog pokreta i Narodnog fronta za oslobođenje Palestine.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP

NIKŠIĆ PROGNOZA