Predstavnički dom Kongresa SAD podržao nacrt zakona za pomoć Ukrajini i Izraelu

Dvostranačka većina Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojila je danas nacrt zakona kojim se Ukrajini, Izraelu i području Indo-pacifika dodjeljuju dodatna novčana pomoć u iznosu od 95 milijardi USD.

Sada je preostalo da se o tome izjasni Senat Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koji je pod kontrolom demokrata, što je preduslov da bude dostavljen na potpis predsjedniku, Džou Bajdenu.

Procjenjuje se da bi se to moglo dogoditi naredne sedmice.

Bajden je uoči glasanja pozvao Kongres da što prije usvoji predložene zakone.

“Odmah ću ih potpisati kako bih poručio svijetu da podržavamo naše prijatelje i ne dozvoljavamo Iranu ili Rusiji da uspiju u svojim namjerama”, rekao je Biden.

Od ukupnih 95 milijardi USD, 60,84 milijarde namijenje su Ukrajini. U nju je uračunato i 23,2 milijarde za popunu zaliha američkog naoružanja, izvijestio je Rojters.

Njihova količina je smanjena, pošto su korišćene za snadbijevanje Ukrajine tokom blokade paketa pomoći u donjem domu Kongresa, koji je pod kontrolom republikanaca.

Ostatak paketa planirano je da ide Izraelu – 26,4 milijarde i području Indo-pacifika – 8,1 milijarda USD.

Paket pomoći za područje Indo-pacifika je osmišljen, kako prenose agencije, da odvrati kinesku agresiju u regionu, posebno onu na Tajvan.

Dom je izglasao i usvajanje niza mjera koje se odnose na veće zakone za finansiranje. To uključuje nova pravila prema kojima bi SAD mogle zabraniti korišćenje TikToka osim ako kineska matična kompanija ne proda aplikaciju.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA