Predstavnici više od 60 zemalja sastaće se na konferenciji o obnovi Ukrajine

Međunarodna konferencija o obnovi Ukrajine, na kojoj će učestvovati predstavnici više od 60 zemalja, biće održana u Londonu, u srijedu i četvrtak.

Britanska vlada objavila je da se na konferenciji o obnovi Ukrajine očekuju i stotine šefova velikih svjetskih kompanija.

„Obnova ukrajinske privrede jednako je važna kao i vojna strategija“, objavio je Dauning strit, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski učestvovaće na konferenciji videovezom.

„Hrabrost Ukrajine na bojnom polju mora ići ruku pod ruku s vizijom privatnog sektora da pomogne zemlji da se obnovi i oporavi“, kažu iz britanske vlade.

Londonska konferencija o obnovi Ukrajine, na kojoj će učestvovati i nevladine organizacije, druga je od početka rata, nakon prošlogodišnje u švajcarskom Luganu.

Od političkih lidera očekuju se predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, američki državni sekretar Entoni Blinken i francuska ministarka vanjskih poslova Katrin Kolona.

Više od godinu od početka rata, Svjetska banka procijenila je da Ukrajini trenutno treba 14 milijardi dolara za sanaciju materijalne štete uzrokovane ratom.

Oporavak privrede zemlje koštaće 441 milijardu dolara, prema nedavnoj studiji Svjetske banke, Ujedinjenih nacija, Evropske unije i ukrajinske vlade.

Očekuje se da će se taj iznos povećati kako sukob bude duže trajao.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA