Predsjednici parlamenata EU traže da se zbog Ukrajine ne zaboravljaju ostali kandidati

Predsjednici parlamenata zemalja članica Evropske unije zatražili su na dvodnevnoj konferenciji 24. i 25. aprila Pragu da se zbog Ukrajine ne zaboravlja na ostale kandidate za EU od kojih neke zemlje taj status imaju 10 i više godine i da se proširenje na njih ubrza, a da prestanu da se postavljaju novi i novi zahtjevi za njihovo punopravno članstvo.

„Imali smo susret sa predsjednicima parlamenata zemalja kandidata na kome smo jasno rekli da je u zajedničkom interesu da se EU postepeno proširi na one zemlje koje ispune zahtjeve iz pristupnih pregovora i da im Unija ubuduće pruža veću pomoć i kvalitetniju saradnju“, kazao je danas na konferenciji za novinare, poslije skupa, predsjednik Senata parlamenta Češke Miloš Vistrčil.

Predsjednica Poslaničkog doma češkog parlamenta Marketa Pekarova Adamova naglasila je da neprestano mora da se apeluje da se nastavi proširenje jer je to i u interesu same EU, njene stabilnosti i bezbjednosti.

Pekarova Adamova rekla je da Ukrajina vrlo ozbiljno shvata svoje pripreme i zadatke na putu ka članstvu u EU i da je ona lično optimista da bi pristupni pregovori mogli da počnu još ove godine.

„Ne smijemo da zaboravimo na ostale zemlje. Pomenula sam Moldaviju i Bosnu i Hercegovinu ali nisam čitav niz zemalja kandidata. One taj status kandidata imaju, neke od njih već više od 10 godina. Mnoge od tih zemalja upozorile su nas na to da je nužno da se prestane sa novim i novim zahtjevima u trenutku kada su ispunile sve prethodne“, kazala je Pekarova Adamova.

Predstavnici zemalja kandidata, medju kojima je Srbiju predstavljao predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, na radnom doručku po riječima Pekarove upozorili su da slabi volja stanovništva u zemljama kandidatima da izdrže tako dugačak pristupni proces.

„U onom trenutku kada slabi motivisanost stvara se vakum i prostor za razne neprijateljske operacije koje se tamo jednostavno odvijaju. Isto kao što se vode i kod nas i u drugim zemljama članicama EU. Tako da je u našem interesu da vršimo pritisak na evropske institucije da taj proces i za ostale kandidate ubrzaju i da čim su ispunjeni zahtevi da se EU širi dalje“, kazala je predsjednica donjeg doma češkog parlamenta.

Na konferenciji u kojoj su učestvovale 53 delegacije iz 40 zemalja prvog dana predsjednici parlamenata EU i zemalja kandidata raspravljali su o ratu u Ukrajini kada su u rezoluciji sa sastanka podržali osnivanje tribunala za ruske ratne zločine u Ukrajini, založili se za pomoć Ukrajini u oružju a apelovali na Kinu da ne pogoršava stanje na ratištu eventualnim isporukama oružja Rusiji.

Drugog dana predsjednici parlamenata raspravljali su o zavisnosti u sirovinama i robama od autoritarnih i totalitarnih država i upozorili da je rat u Ukrajini pokazao koliko je za EU opasna takva strateška zavisnost.

„Oslobađanje od strateške zavisnosti ne znači da prestanemo da trgujemo sa tim zemljama ali na principu obostrane koristi. Prvi korak na pravom putu jeste da shvatimo da je strateška zavisnost opasna“, kazao je predsjednik Senata Vistrčil.

Sljedeća konferencija predsednika parlamenata EU biće održana za godinu dana u Madridu.

Izvor: Beta

Foto: pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA