Predsjednica EP-a: Evropa mora biti spremna na reforme

Evropa mora biti spremna na reforme i prihvatiti da ono što funkcioniše za sadašnji broj članica Evropske unije neće funkcionisati s većim brojem, izjavila je u utorak predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Osvrnula se na potrebu revizije ugovora Unije, za šta se EP založio u rezoluciji prošle godine, kako bi se ispunila očekivanja građana i prijedlozi Konferencije o budućnosti Evrope, prenosi Hina.

“Ne mogu opravdati što smo potrošili godinu i po na Konferenciju o budućnosti Evrope sa sjajnim zaključcima i puno velikih izjava i onda – ništa”, rekla je Metsola, dodavši da su i EP i Evropska komisija “puno novaca potrošili” na ovu konferenciju.

“Moramo biti spremni prihvatiti da ono što nekako funkcioniše za 27 [članica EU-a] neće funkcionisati za 32, 33 ili 35 [članica] i da moramo biti spremni reformisati se”, kazala je Metsola novinarima u Strasbourgu.

Dogovor o paktu o migracijama i azilu

Naglasila je da se tu ne radi samo o zajedničkoj poljoprivrednoj politici ili ukidanju jednoglasnosti u vanjskoj politici, već da političari treba da shvate da je Unija “snažnija i sigurnija i politički i ekonomski ako je veća”.

Građani 27 zemalja članica Unije ponovo će izaći na izbore u junu 2024. godine, a Metsola je izrazila nadu da će se dogovor o paktu o migracijama i azilu postići prije evropskih izbora.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je u avgustu da je najmanje 2.060 migranata umrlo na Sredozemlju od početka godine i povećani su pritisci ilegalnih migracija u cijeloj Evropi.

Ako se to pitanje ne riješi, “birači će misliti da smo nesposobni”, upozorila je Metsola.

Foto: EPA-EFE

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA