Poznato ko će naslijediti Berluskonija na čelu stranke Forza Italia

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani izabran je u subotu za čelnika konzervativne stranke Forza Italia koju je prije 29 godina osnovao medijski tajkun Silvio Berlusconi koji je umro u junu.

Tajani kojeg je jednoglasno izabralo nacionalno vijeće stranke, suočava se s teškim zadatkom oživljavanja moći stranke kojoj je javna podrška godinama opadala, pa i prije Berluskonijeve smrti.

Tajani je veći dio svoje karijere proveo izvan Italije, bio je evropski povjerenik u Briselu i predsjednik Evropskog parlamenta. Nedostaje mu harizma njegovog prethodnika i nije među popularnijim italijanskim političarima.

“Dobivam gotovo nemoguće nasljedstvo”, rekao je 69-godišnji Tajani na skupu nacionalnih, evropskih i lokalnih predstavnika stranke Forza Italia u Rimu.

“Nije lako voditi politički pokret na čijem je čelu bio Silvio Berluskoni gotovo 30 godina”, rekao je Tajani na pozornici ispred ogromnog prizora Berluskonija.

Forza Italia je mlađi partner među tri glavne stranke u desničarskoj vladi premijerke Giorgie Meloni, uz njenu Braću Italije i Ligu Mattea Salvinija.

“Želimo biti središte desnog centra”, rekao je Tajani, ministar vanjskih poslova od oktobra prošle godine.

“Razlikujemo se od naših saveznika i ne namjeravamo se odreći svog identiteta”, dodao je.

Nedavne ankete pokazuju da njegovu stranku podržava oko sedam posto birača, Ligu oko 10 posto, a Braću Italije gotovo 30 posto.

Nakon što je započeo svoju političku aktivnost u malom monarhističkom pokretu 1980-ih, Tajani se pridružio Forzi Italiji osnovanoj 1994. i bio je Berluskonijev portparol u njegovoj prvoj vladi iste godine.

Izvor: N1

Foto: EPA EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA