Poplave na Himalajima odnijele 74 života, nestala 101 osoba

Broj poginulih u bujicama izazvanih izlivanjem glečerskog jezera u indijskim Himalajima danas je povećan na 74, a 101 osoba vodi se kao nestala, saopštile su lokalne vlasti, prenio je Rojters.

Prethodnih dana u toj oblasti na sjeveroistoku Indije padala je jaka kiša zbog čega je porastao vodostaj u glečerskom jezeru, usled čega je popustila brana, a voda iz jezera se izlila uskom dolinom prema naseljenim mjestima uništivši okolna sela i grad Rangpo, oko 50 kilometara južno od Gangtoka, glavnog grada države Sikim.

Najviši rukovodilac u državi Sikim Vidžai Bušan Patak, izjavio je za Rojters da su spasioci pronašli nizvodno, u državi Zapadni Bengal, 25 tijela, među njima i tijela osam pripadnika vojske.

On je rekao da se 101 osoba još vodi kao nestala u najnovijoj u nizu prirodnih katastrofa izazvanih ekstremnim vremenskim prilikama na području Himalaja.

Među nestalima je i 14 pripadnika vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Indije i navelo da potragu za preživjelima dodatno otežavaju oštećeni putevi, loše komunikacione veze i nepovoljni vremenski uslovi.

Lokalno stanovništvo pokušava da pomogne u čišćenju mulja i djelova srušenih objekata koji su ostali iza ove katastrofe, jedne od najgorih u posljednji 50-ak godina u udaljenom regionu na jugoistoku Indije.

 

Foto: Screenshot/YouTube

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA