Politiko: Vašington se priprema za neuspjeh Ukrajine

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena „tiho se priprema za mogućnost” da ukrajinska ofanziva ne donese „potpunu pobjedu” koju je Kijev želio, javlja „Politiko” pozivajući se na nekoliko anonimnih zvaničnika.

Dok je javna podrška američke vlade Ukrajini „nepokolebljiva”, zvaničnici su u četiri oka izrazili bojazan da bi Bijela kuća mogla da bude uhvaćena u unakrsnu vatru kritika ukoliko napad ne ispuni očekivanja.

„Jastrebovi” bi mogli da kritikuju kako SAD i njeni saveznici Ukrajini nisu dali dovoljno oružja i municije, dok bi „golubovi“ to vidjeli kao dokaz da Kijev ne može da pobijedi.

„Ako Ukrajina ne može dramatično da dobije na bojnom polju, neizbježno se postavlja pitanje da li je vrijeme za pregovore o prekidu borbi“, rekao je za Politiko Ričard Has, predsjednik Savjeta za spoljne odnose.

„Skupo je, ponestaje nam municije, moramo da se pripremimo za druge nepredviđene situacije širom svijeta“, kazao je on.

Jedan zvaničnik, koji je zatražio anonimnost, rekao je da su SAD „prebacile” oružje i opremu u Ukrajinu i „skoro završile“ sve što je Kijev tražio. Ali iza zatvorenih vrata SAD su „zabrinute šta Ukrajina može da postigne“.

Američka vojska vjeruje da je sukob zaglibio u rovovskom ratu, pri čemu nijedna strana nije mogla da napreduje veoma daleko ili veoma brzo.

„Politiko” je ranije izvijestio da Ukrajina ima 100.000 ubijenih vojnika, ali je kasnije promijenio tu informaciju navodeći da se to odnosi na ukupne žrtve, uključujući i ranjene.

List je takođe naveo da su kijevske snage prošle kroz „istorijske količine municije i naoružanja“ i da „čak ni ogromna snaga Zapada“ nije bila u stanju da zadovolji njihove potrebe.

Pentagon sada sumnja da Ukrajina može da postigne svoj cilj da dođe do Krima, iako se američka vojska i dalje nada da bi mogla da „ometa” ruske linije snabdijevanja.

Pregovarano primirje bilo bi prikazano zapadnoj i ukrajinskoj javnosti kao privremeni prekid vatre, „ostavljajući vrata Ukrajini da povrati više svoje teritorije u budućnosti”, rekli su neki američki zvaničnici za Politiko.

To je učinjeno i ranije, kada su potpisivani sporazumi iz Minska iz 2015. godine, koji su prema priznanjima Fransoe Olanda i Angele Merkel, služili za kupovinu vremena i naoružavanje.  

Foto: EPA-EFE/Oleg Petrasyuk

NIKŠIĆ PROGNOZA