Politiko: Pentagon približava brodove i avione Izraelu

Pentagon će poslati brodove i avione bliže Izraelu, najavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin, pokazujući veliku demonstraciju sile dan nakon što su militanti Hamasa pokrenuli napade širom južnog Izraela, piše Politiko.

Najbliža sredstva američke mornarice su nosač aviona USS Gerald Ford i njegova udarna grupa nosača, koja je trenutno raspoređena u Sredozemnom moru.

Očekuje se da će administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih država (SAD) Džozefa Bajdena takođe objaviti transfer dodatnog naoružanja Izraelu, prenio je Politiko.

Bajden je rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu tokom nedjeljnog poziva da je dodatna pomoć za Izraelske odbrambene snage sada na putu ka Izraelu a očekuje se da će uslijediti još u narednim danima, prema navodima iz Bijele kuće.

„Predsjednik je ponovo izrazio duboko saosjećanje sa svim nestalima, ranjenima i ubijenima i obećao punu podršku vladi i narodu Izraela u suočavanju sa neviđenim i užasnim napadom terorista Hamasa“, navodi se u čitanju koje je objavila Bijela Kuća.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA