Počinje dvodnevni NATO samit u Viljnusu

Lideri zemalja članica NATO-a danas će se okupiti u Viljnusu na dvodnevnom samitu Alijanse tokom kog će se pozabaviti širokim spektrom pitanja, a glavna tema će biti na koji način će članice odgovoriti na zahtjev Ukrajine o pridruživanju NATO-u.

Pored toga, zvaničnici članica NATO-a pozabaviće se i pitanjem članstva Švedske, čemu se protivi Turska, a svoje rezerve ima i Mađarska.

Samit će početi oko osam sati ujutru kada će biti održan uvodni razgovor sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom koji će se u 10 časova obratiti medijima.

U 12 sati, očekuje se susret generalnog sekretara NATO-a i predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena, nakon čega će Stoltenberg i predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda lično pozdraviti svakog šefa države i vlade.

U 13 sati će početi sastanak Sjevernoatlantskog savjeta na nivou šefova i država, kojem će prisustvovati i Švedska.

Uvodnu riječ će imati generalni sekretar Alijanse, a okupljene će pozdraviti i litvanski predsjednik.

Tokom dana će biti održana ceremonija potpisivanja Deklaracije o saradnji u vazdušnom prostoru Estonije, Letonije i Litvanije.

U 16.30 očekuje se konferencija za medije generalnog sekretara Stoltenberga, kao i sastanak Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara spoljnih poslova kojim će predsjedavati zamjenik generalnog sekretara NATO-a.

Sastanku će prisustvovati predstavnici Švedske, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Moldavije i zamjenik generalnog sekretara Evropske unije za zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku.

Biće održan i sastanak Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane, kojem će takođe prisustvovati predstavnik Švedske.

U 18 časova će početi večera šefova država i vlada u predsjedničkoj palati u Vilnjusu, a u 19 sat večera šefova diplomatije i ministara odbrane.

Milatović predvodi delegaciju Crne Gore na Samitu NATO-a u Litvaniji

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predvodiće delegaciju naše zemlje na Samitu NATO-a u Viljnusu- Litvanija 11. i 12. jula.

„Opredijeljeni smo da potvrdimo i dodatno unaprijedimo poziciju kredibilne NATO članice i saveznika od povjerenja. Drago mi je što u razgovorima sa zvaničnicima Alijanse i državama saveznicama dobijamo ohrabrujuće poruke o važnosti uloge Crne Gore u regionu, posebno u kontekstu promocije mira i stabilnosti“, poručio je predsjednik Milatović.

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA