Početak trke za izbore 2024: Tramp favorit na kokusima u Ajovi

Donald Tramp je veliki favorit na kokusima u Ajovi, kojima zvanično počinje trka za predsjedničke izbore 2024. Stanovnici Ajove glasaće za republikanskog predsjedničkog kandidata u danu kada su temperature u toj državi izuzetno niske, što bi moglo da utiče na izlaznost, piše Glas Amerike.

Nove ankete pokazuju da bivši predsjednik drži dominantnu poziciju u trci za predsjedničkog kandidata republikanaca, dok su guverner Floride Ron Desantis i bivša ambasadorka SAD u UN Niki Hejli u trci za drugo mjesto.

Prema istraživanju NBC-a i lista Demojn redžister iz Ajove, u toj državi Tramp vodi sa 48 odsto, Hejli ima 20 odsto, a Desantis 16 odsto podrške. Svi ostali kandidati su ispod 10 odsto.

I Desantis i Hejli su rekli da vjeruju da će premašiti očekivanja u Ajovi – iako su oprezni da ne predvide pobjedu. Desantisu je rejting u toj državi opao, dok ga je Hejli popravila.

Ubjedljiva pobjeda Trampa u Ajovi bi ojačala njegov argument da je on jedini kandidat na republikanskom polju koji je sposoban da se bori protiv demokratskog predsjednika Džoa Bajdena na izborima u novembru.

U Ajovi su trenutno temperature ekstremno niske zbog hladnog talasa koji je zahvatio američki srednji zapad i uzrokovao otkazivanje nekih mitinga pred kokuse.

Hladnoća bi mogla da utiče na izlaznost na kokusima, jer birači moraju lično da se pojave na mestu glasanja, nema glasanja poštom. Kokusi se obično održavaju u u crkvama, školama i opštinskim centrima.

Kandidati su pozvali pristalice da se okupe uprkos polarnim vremenskim uslovima.

„Izađite i po ovom tremenu i spasite Ameriku“, rekao je Tramp na mitingu.

Nacionalna meteorološka služba predvidjela je da bi temperatura mogla da padne i na – 43 stepena Celzijusa u nekim djelovima države.

Anketa u Ajovi objavljena u subotu pokazala je da je Tramp imao mnogo više pristalica koje su bili „izuzetno“ ili „veoma“ uzbuđene zbog kokusa u ponedjeljak.

„Tramp kreira sopstvenu izlaznost. Njegovi ljudi se neće plašiti vremenskih uslova“, rekao je Bred Busted, član Republikanske partije u Urbandejlu u Ajovi.

Ajova je istorijski igrala veliku ulogu u predsjedničkim kampanjama zbog toga što se tu prvo glasa. Kandidati često provode mjesece predstavljajući se biračima u toj državi, a mnoge kampanje su tu i završene ako se neko loše pokazao.

Međutim, 2008, 2012. i 2016. godine pobednik republikanskih kokusa u Ajovi nije uspio da obezbijedi nominaciju, djelimično zbog toga što velika evangelistička populacija Ajove znači da je država socijalno konzervativnija od SAD u cjelini.

Foto: Twitter

NIKŠIĆ PROGNOZA