Pariz i Berlin traže nove izbore na sjeveru Kosova

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da su Berlin i Pariz zatražili od Kosova i Srbije da održe nove izbore u opštinama na sjeveru Kosova.

„Francuska i Njemačka zatražile su od čelnika Kosova i Srbije da organizuju nove izbore u regijama pogođenim nemirima – što je prije moguće“, rekao je Makron, koji je dodao da je od njih zatraženo i da razjasne izborna pravila.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani potvrdila je da su Makron i njemački kancelar Olaf Šolc tražili da Priština nađe načina za organizovanje novih izbora na sjeveru zemlje i da na njima učestvuju kosovski Srbi.

„Rekla sam im da smo spremni razmotriti tu mogućnost“, rekla je Osmani na pres-konferenciji nakon sastanka s evropskim čelnicima tokom samita Evropske političke zajednice u Moldaviji.

Osmani je istakla kako je evropskim čelnicima kazala da zakonske procedure omogućuju održavanje izbora.

„To se ne radi odmah, ali tu su zakonske procedure koje građanima omogućuju da odluče žele li izbore“, dodala je.

U međuvremenu, Makron je rekao i da će u narednim sedmicama biti donesena „jasna odluka“ o situaciji na sjeveru Kosova i da je to dogovoreno na sastancima sa Šolcom i lokalnim čelnicima – predsjednicom Kosova Osmani i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Osmani i Vučić održali su odvojene sastanke s evropskim čelnicima, na marginama samita u Kišinjevu.

Napetosti na sjeveru Kosova porasle su od 26. maja. Tog su dana novi gradonačelnici opština na sjeveru zemlje – Zvečan, Leposavić i Zubin Potok – svi Albanci, ušli u zgrade opština pod pratnjom Policije Kosova.

Vjosa Osmani je na Twitteru napisala da je s čelnicima Njemačke i Francuske razgovarala o najnovijem razvoju događaja na Kosovu i „našim zajedničkim naporima za mir, sigurnost i stabilnost“.

Obraćajući se novinarima u Kišinjevu na marginama samita, Vučić je rekao da su glavne teme susreta s Makronom i Šolcom bile smanjenje napetosti na sjeveru Kosova i uspostavljanje garancija za izbjegavanje jednostranih akcija.

Vučić je istakao i važnost koju za njega ima osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Dodao je da je potrebno trajno kompromisno rješenje.

„Moramo uvjeriti ljude na Balkanu da kompromis nije loša stvar. Nije lako, svi su radikalizovani i nitko ne želi slušati normalne ideje“, rekao je Vučić.

Susretima u Kišinjevu učestvovao je i šef evropske diplomatije, Žozep Borelj.

„Istakao sam da je od prioritetne važnosti da institucije u Prištini zaustave nasilje i vrate se dijalogu“, izjavio je Vučić nakon sastanka s Borrellom.

Iz Kancelarije Predsjedništva Kosova priopćeno je da se Osmani sastala i s Borrellom.

Predsjednik Srbije takođe je naveo da se kosovska ambasada nije željela sastati sa srpskom u Moldaviji.

„To nisu odobrili drugi čelnici. Srbija uvijek želi razgovore i čini mi se da je sada jasnije tko je odgovoran za nasilje na Kosovu“, rekao je Vučić novinarima.

Kosovska strana nije potvrdila da je odbila sastanak.

Upitan kada očekuje bilateralni susret s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, Vučić je rekao da ne zna.

Pripadnici Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) su 29. maja intervenisali protiv srpskih učesnika protesta u Zvečanu, nakon što su se isprva oglušili na pozive da se raziđu.

Učesnici protesta su se sukobili s vojnicima KFOR-a, a osim 30 povrijeđenih vojnika, povrijeđene su i desetine učesnika protesta.

NATO je poručio da je spreman poslati još vojnika na Kosovo kako bi se smirilo nasilje na sjeveru zemlje Kosova, rekao je u četvrtak šef Alijanse, Jens Stoltenberg.

Dodao je kako je prvih 700 pripadnika snaga pojačanja na putu za Kosovo.

Izvor: RSE

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA