Palestinske vlasti: Pogođena pravoslavna crkva u pojasu Gaze, ima poginulih

Četrnaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Sve izvjesnija kopnena invazija na Gazu. Izrael naredio evakuaciju grada uz granicu sa Libanom. Uprkos očekivanjima kamioni sa humanitarnom pomoći iz Egipta i dalje čekaju, pošto je otvaranje prelaza Rafa neizvjesno. Bilans poginulih na obje strane blizu 5.000.

Izrael naredio evakuaciju grada uz granicu sa Libanom

Izrael je naredio evakuaciju stanovnika Kirjat Šmone, grada u blizini granice sa Libanom, saopštilo je izraelsko ministarstvo odbrane.

U Kirjat Šmoni živi nešto više od 20.000 ljudi i nalazi se dva kilometra od granične ograde, prenio je Rojters.

Vlasti u Gazi: U bombardovanju pravoslavne crkve ima ubijenih osoba, ranjene desetine Palestinaca

U eksploziji kasno sinoć u pravoslavnoj crkvi u pojasu Gaze, u koju su se sklonili izbjegli Palestinci, ima mrtvih i ranjenih, saopštile su palestinske vlasti, navodeći da je hram pogođen u izraelskom udaru.

Ta tvrdnja nije mogla biti nezavisno potvrđena, a direktor bolnice Šifa Muhamed Abu Selma je saopštio jutros da ima poginulih i ranjenih, ali nije mogao da kaže tačan broj žrtava jer su mnoga tijela još uvijek ispod ruševina.

Po nepotvrđenim izvještajima poginule su najmanje dvije osobe.

Jerusalimska patrijaršija je osudila napad i saopštila da će ispuniti „svoju vjersku i humanitarnu dužnost“ da obezbijedi pomoć.

Jedan od preživjelih izjavio je za katarsku televiziju Al Džazira na arapskom jeziku, da nije bilo upozorenja izraelske vojske prije napada.

Crkva se nalazi u kvartu Al-Zajtun u Starom gradu i ime je dobila po Svetom Porfiriju koji je bio episkop Gaze od 395. do 420. godine.

U sedmom vijeku je pretvorena u džamiju, a u 12. vijeku za vrijeme krstaša izgrađena nova crkva, navodi Asošijeted pres.

Si-En-En: Otvaranje prelaza Rafa za humanitarnu pomoć se ne očekuje danas

Granični prelaz Rafa između Egipta i Pojasa Gaze, putem kojeg je trebalo da bude dostavljena humanitarna pomoć, neće biti otvoren ni danas, prenosi Si-En-En.

Juče je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus naveo da su kamioni sa humanitarnom pomoći „utovareni i spremni za polazak“ čim se otvori prelaz Rafa na granici Egipta i Gaze i izrazio očekivanje da će se to dogoditi danas.

Bajden Amerikancima: Nećemo dozvoliti da Hamas i Putin pobijede

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden pozvao je Amerikance da se ujedine i stanu iza podrške Izraelu i Ukrajini, ističući da SAD moraju ostati “svetionik svijeta“ i prijetnja svim neprijateljima demokratije, prenosi Rojters.

Džo Bajden se u udarnom terminu obratio naciji, poručivši da se svijet suočava sa prelomnom tačkom u istoriji, a da je pružanje vojne i ekonomske pomoći Izraelu i Ukrajini u interesu globalne stabilnosti i nacionalne bezbjednosti.

Američki predsjednik je istakao da iza napada na Izrael i invazije na Ukrajinu stoji zajednički motiv i da se obje zemlje suočavaju sa „prijetnjom od uništenja od strane ‘tiranina’ i ‘terorista'“.

„Hamas i Putin predstavljaju različite prijetnje, ali imaju jednu stvar koja im je zajednička – žele da u potpunosti unište demokratiju u susedstvu“, rekao je Bajden u obraćanju naciji, prenosi Glas Amerike.

Obećao je da će učiniti sve da vrati američke taoce koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

Bajden je ponovio da je procjena SAD da Izrael nije odgovoran za eksploziju u bolnici Al Ahli u Gazi u kojoj su stradale stotine civila, dodavši da mu se „slama srce zbog tragično izgubljenih života Palestinaca“.

Naglasio je da je hitno potrebno pružiti pomoć i palestinskim civilima u Gazi, kojima nedostaju voda, hrana, ljekovi.

Dodao je da će danas Kongresu poslati hitan budžetski zahtjev za „finansiranje američkih nacionalnih bezbjednosnih interesa za podršku najvažnijim partnerima, među kojima su Izrael i Ukrajina“.

Ne možemo dozvoliti da „pakosne, pristrasne politike“ stanu na put našoj odgovornosti kao velike nacije, rekao je Bajden ističući da se ne može dozvoliti da Hamas i Putin pobjede.

Naveo je da svijet ne može da odustane od rješenja o dvije države u slučaju Izraela i Palestine.

Izraelske snage nastavile su da uništavaju infrastrukturu Hamasa, na meti je bilo stotinu mjesta za lansiranje protivtenkoviskih raketa, tuneli, obavještajna infrastruktura, štab i druga komandna mjesta.

Ministar odbrane Joav Galant obišao je izraelske trupe u blizini Gaze. Preuzeo je odgovornost za neuspjeh u sprečavanju napada na jug Izraela 7. oktobra.

Galant rekao je vojnicima da će uskoro vidjeti palestinsku enklavu „iznutra“. Ministar ekonomije Nir Barakat naveo je da će izraelska vojska dobiti zeleno svjetlo za početak kopnene operacije „kada god bude spremna“.

Podrška Izraelu stiže od Velike Britanije. Premijer Riši Sunak sastao se u Jerusalimu sa izrelskim predsjednikom i premijerom, nastavlja dalje u Saudijsku Arabiju.

„Ovdje imamo dvije sile. Jedna je čin zla, predvođen Iranom, koji želi da Bliski istok vrati u srednji vijek. Druga sila je sila napretka i humanosti. Ovo je najmračniji čas u istoriji Izraela“, rekao je Sunak.

Sunak podržava pravo Izraela da se brani u skladu s međunarodnim pravom, smatra da je i palestinski narod žrtva Hamasa.

Svako ko je u pojasu Gaze, kaže da je tamo katastrofa. Uništen je čitav gradski blok u Kan Junisu. Četrnaest bolnica ne radi zbog nedostatka goriva. One koje rade su prenatrpane, nedostaju im medicinska sredstva.

Spremna je prekopotrebna humanitarna pomoć – voda, hrana i ljekovi. Dvadeset kamiona, prema najavama, treba da na prelazu Rafa iz Egipta uđu u Gazu.

Šef UN-a za humanitarnu pomoć smatra da je toj enklavi potrebno 100 kamiona pomoći dnevno.

U Kairu egipatski predsjednik i jordanski kralj osuđuju izraelsku politiku kolektivnog kažnjavanja Palestinaca u Gazi i namjeru da rasele Palestince.

Rusija je u Egipat poslala 27 tona humanitarne pomoći za Gazu. Moskva ocjenjuje da je visok rizik da sukob preraste u regionalni. Kina želi da se rat Hamasa i Izraela završi što prije.

Nesigurnost i strah preliva se na ostale djelove svijeta od protesta do pojačanih kontrola na granicama zbog mogućih terorističkih napada.

foto:ilustracija/elements.envato

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA