Osuđen na skoro šest godina zbog napada na Kapitol

Veteran američkog Marinskog korpusa, koji je služio kao politički postavljeni zvaničnik u Stejt departmentu u administraciji bivšeg predsjednika Donalda Trampa, osuđen je na skoro šest godina zatvora zbog napada na policajce tokom nereda u američkom Kapitolu 2021. godine.

Klajn se pridružio drugim Trampovim pristalicama u jednoj od najnasilnijih epizoda upada u Kapitol 6. januara 2021. godine – kada je došlo do tuče brojčano nadmoćne grupe sa policajcima na ulazu u tunel na zapadnoj strani Kapitola, prenosi Glas Amerike.

Klajn je više puta napao policajce, pozivao druge izgrednike da mu se pridruže i pokušao da spriječi policiju da zatvori vrata na ulazu u tunel, navode federalni tužioci.

Prema tužilaštvu, Klajn je prvo prisustvovao Trampovom mitingu „zaustavite krađu“ a zatim marširao do Kapitola, i bio u prvom talasu izgrednika koji su ušli u tunel, gurajući i potiskujući policajce.

Ukradeni policijski štit je zaglavio između dvoja vrata da bi spriječio policajce da ih zatvore.

Masa je pokušavala da uđe u zgradu Kongresa kako bi spriječila potvrdu izborne pobjede demokrate Džoa Bajdena nad Trampom.

Klajn, koji nije svjedočio na suđenju, odbio je da se obrati sudu, prije nego što ga je okružni sudija Trevor Mekfeden osudio na pet godina i deset meseci zatvorske kazne.

Mekfeden mu je takođe naredio da plati kaznu od tri hiljade USD, i odštetu od dvije hiljade.

Klajn je radio u odjeljenju Stejt departmenta za Brazil, Urugvaj, Argentinu i Čile, od 2017. godine, dok nije podnio ostavku na taj položaj 19. januara 2021, dan prije Bajdenove inauguracije.

Tužioci navode da ga je želja da zadrži poziciju u Stejt departmentu vjerovatno motivisala da učestvuje u neredima.

Advokat odbrane Stenli Vudvord optužio je tužioce da su preuveličali Klajnovu ulogu u neredima zbog njegove političke veze sa Trampovom administracijom.

Foto: Ilustracija/envato.elements

NIKŠIĆ PROGNOZA