Novi predsjednik Argentine danas preuzima dužnost

Ekonomista Havijer Milei danas preuzima dužnost predsjednika Argentine, a nacija se pita da li će se on držati svojih predizbornih obećanja ili će vladati umjerenije, kako je najavljivao posljednjih nedjelja, piše BBC.

Milei (53) je stekao slavu na televiziji, gdje se pojavljivao uz psovke i tirade kritika protiv onih koje je nazivao političkom kastom, podsjeća BBC.

Svoju popularnost je iskoristio i najprije postao kongresmen, nedugo zatim se kandidovao na predsjedničkim izborima, a njegova ubjedljiva pobjeda kao samoproglašenog „anarho-kapitaliste“ na avgustovskim predizborima izazvala je šok u političkom životu Argentine i ubrzo mu donijela još veću popularnost.

BBC navodi da su se Argentinci, razočarani ekonomsko krizom i trocifrenom inflacijom u zemlji u kojoj četiri od 10 ljudi žive u siromaštvu, pokazali prijemčivi za neobične ideje političkog autsajdera Mileija, vjerujući da on može da ih izvuče iz nedaća i transformiše naciju.

Kao predsjednički kandidat, Milei je obećao da će očistiti politički establišment od korupcije, eliminisati Centralnu banku, koju je optužio da štampa novac i podstiče inflaciju, kao i da će američkim dolarom zamijeniti nestabilni pezos.

Milei je ubjedljivo pobijedio u drugom krugu izbora održanom 19. novembra i poslao u opoziciju peronističku političku opciju koja je decenijama dominirala političkom scenom Argentine.

Milei je u drugom krugu dobio povjerenje blizu 56 odsto birača, a njegov suparnik Masa tek 44 odsto.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents