Novi naftni gigant: Kontrolisaće skoro polovinu svjetskog tržišta

Grupa zemalja BRIKS-a je na putu da promijeni balans sile na globalnom energetskom tržištu, piše list „InfoTek“.

List se poziva na proračune zasnovane na podacima OPEK-a o izvozu i proizvodnji nafte za 2022. godinu.

Na osnovu tih proračuna, dolazi se do zaključka da će zemlje BRIKS-a nakon pristupa novih članica kontrolisati skoro polovinu svjetske proizvodnje i rezervi nafte.

Na ovonedjeljnom samitu u Johanesburgu, grupa je objavila da će se Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati zvanično pridružiti Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi u BRIKS-u prvog januara 2024. godine.

Od pomenutih novih članica, za zastupljenost BRIKS-a na svjetskom tržištu nafte najznačajniji su Saudijska Arabija, UAE i Iran, napominje se.

Uz Rusiju i Brazil, ove države zajedno kontrolišu 39 odsto ukupnog svjetskog izvoza nafte, ili 17,1 miliona barela dnevno. Podaci pokazuju da će 11 zemalja proširenog BRIKS-a činiti oko 47,6 odsto ukupne svjetske proizvodnje nafte.

BRIKS će takođe kontrolisati skoro polovinu ukupnih svjetskih rezervi nafte, odnosno 719,5 milijardi od ukupnih 1,6 triliona barela.

Ako Venecuela, koja je takođe podnijela zahtjev za članstvo, bude primljena, kontrola grupe će biti još veća – oko 65,4 odsto.

Poređenja radi, grupa vodećih ekonomija G7 (SAD, UK, Njemačka, Italija, Kanada, Francuska i Japan) kontroliše samo 3,9 odsto postojećih rezervi sirove nafte.

Analitičari ističu da će širenje BRIKS-a na zemlje Zaliva vjerovatno dovesti do gubitka uticaja SAD na svjetskom tržištu nafte.

„Pristupanje Saudijske Arabije i UAE je izuzetno značajno. Sjedinjene Države su se oslanjale na zalivske monarhije, posebno na Saudijsku Arabiju, za kontrolu cijene nafte. Njihovim pristupanjem BRIKS-u, čini se da je Amerika izgubila svaki vid kontrole nad cijenama nafte u doglednoj budućnosti“, rekao je irski ekonomista Filip Pilkington u članku za britanski portal „Anherd“.

On smatra da rezultati ovonedjeljnog samita BRIKS-a takođe simbolizuju kraj ekonomske izolacije Irana.

„S obzirom da je ta zemlja osmi najveći proizvođač nafte u svijetu i da posjeduje treće najveće rezerve, ovo je značajan ekonomski i geopolitički događaj“, naveo je Pilkington.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA