Nove sankcije SAD i Velike Britanije Iranu

SAD i Velika Britanija su danas uvele novu rundu sankcija Iranu koji je u nedjelju napao Izrael što je izazvalo strahovanje u svijetu od šireg regionalnog rata na Bliskom istoku.

Kancelarija britanskog Trezora za kontrolu strane imovine (OFAC) je saopštila da je sankcionisala 16 osoba i dvije organizacije u Iranu koje proizvode motore koje koriste dronovi korišćeni u napadu na Izrael.

OFAC je sankcionisao i pet kompanija povezanih s iranskim proizvođačem automobila „Bahman“, optuženim da je snabdio iransku vojsku materijalom za pravljenje oružja.

Velika Britanija sankcijama cilja i na nekoliko iranskih vojnih organizacija i ličnosti povezanih s proizvodnjom dronova i raketnom industrijom.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je u saopštenju naveo da je naredio Ministarstvu finansija da „nastavi uvođenje sankcija koje dodatno pogađaju iransku vojnu industriju“.

Pored toga, Ministarstvo trgovine SAD uvodi nove kontrole da bi ograničilo pristup Irana osnovnoj mikroelektronici komercijalnog kvaliteta što se odnosi na artikle proizvedene izvan SAD korišćenjem američke tehnologije.

Američki zvaničnici su ove nedjelje upozorili da spremaju sankcije kao odgovor na aktivnosti Irana u regionu i da bi spriječile buduće napade.

Lideri Evropske unije su u srijedu obećali da će pojačati sankcije Iranu, ciljajući na njegove isporuke dronova i projektila saveznicima u Gazi, Jemenu i Libanu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel je rekao da će režim sankcija EU biti ojačan i proširen da bi kaznio Teheran i pomogao sprečavanje budućih napada na Izrael. Istovremeno je rekao da Izrael treba da bude uzdržan u odgovoru na napad Irana.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA